• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Небостъргачите на Ню Йорк го натискат към дъното на океана

Небостъргачите на Ню Йорк го натискат към дъното на океана

/КРОСС/ Ню Йорк потъва под изключителната тежест на небостъргачите си, влошавайки заплахата от наводнения от надигащите се морета, установиха нови геологични изследвания, цитирани от в. "Гардиан". Голямата ябълка може да е мегаполисът, който никога не спи, но това е град, който потъва средно с около 1-2 мм всяка година, като някои райони като Долен Манхатън, Куинс, Бруклин и северната част на Стейтън Айлънд се потапят с двойно по-висока скорост - около 2,75 мм годишно, твърдят учените. 

Това може да изглежда нищожно, но е достатъчно, за да увеличи постепенно риска големи райони от града все по-често да се озовават под вода. Долен Манхатън например, който е истинска бетонна джунгла, се издига на едва метър-два над сегашното морско равнище.

Учените анализирали тежестта на 1 084 954 сгради, разположени в мегаполиса с площ от 782 кв. км, сред които и 6000 небостъргача, 247 от които са високи над 45 метра. Било изчислено, че те тежат общо над 764 млн. тона, което е приблизително еквивалентно на теглото на 140 милиона слона.

Гигантите притискат почвата и тя се сляга все повече към нивото на заобикалящата вода, която на свой ред се надига насреща ѝ поради климатичните промени. Това движение може да не е катастрофално засега, но то е по-бързо от движението на земните тектонични плочи, казват авторите на доклада, сред които са учени от американския геологичен изследователски център и океанолози от университета в Род Айлънд.

Водата, която обгражда Ню Йорк, е повишила нивото си с около 22 см от 1950 г. насам и големите наводнения могат да бъдат между четири и 10 пъти по-чести от сега до края на века поради комбинацията от покачване на морското равнище и урагани, подсилени от изменението на климата. До 2050 г. прогнозите са за още 25-30 см по-високо равнище на океана.

"Силно концентрираното население от 8,4 милиона души е изправено пред различна степен на опасност от големи наводнения в Ню Йорк", пишат изследователите в новото проучване, публикувано в списанието "Бъдещето на Земята". Те посочват, че дори са подценили опасността от ситуацията, тъй като са взели предвид единствено тежестта на сградите, а не и на асфалтовите пътища, бетонните алеи, жп релсите и много други елементи от цялостната инфраструктура. Още един фактор, който може да усложни ситуацията, е дренирането и изпомпването на подпочвените води, тъй като това увеличава налягането от сградите.

Учените предупреждават, че съдбата на Ню Йорк ще бъде споделена от много други крайбрежни градове с изострянето на климатичната криза.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.