• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Национален парк Йосемити - живото изкуство на природата

Национален парк Йосемити - живото изкуство на природата

/КРОСС/ Националният парк „Йосемити" е разположен в щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско.

Той се простира и по западните склонове на планинската верига Сиера Невада.

Паркът е дом на недокоснати от човешката дейност алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантски секвои и едни от най-високите в света водопади.

Природата е разгърнала своята мощ и е създала изумително красива картина от високи и величествени скали, безкрайни поля, огледално езеро, диви животни и много, много вълшебство, скрито в приказно красивите секвои.

„Йосемити" е създаден на 1 октомври 1890 г. и е трети сред най-старите национални паркове в САЩ. Той е зрелищна колекция от различни геологични образувания.

В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

Първото прилагане на концепция за парк води началото си точно от „Йосемити" с акт от 1864 г. - федерална земя, дадена на Калифорния за резерват, подписан от Ейбрахам Линкълн.

Кампанията по създаването на парка е ръководена от видния природозащитник Джон Мюър. Той казва: „Иглолистните гори на парка превъзхождат всички останали по рода си в Америка и дори в света".

„По-лесно е да се усети, отколкото да се осъзнае или по някакъв начин да се обясни величието на „Йосемити". Величините на скалите, дърветата и потоците са в истинска деликатна хармония", казва още Мюър.

През 1906 г. долината Йосемити и гората Марипоса са върнати под федерална юрисдикция. През 1932 г. държавата откупва земите в басейна на река Уауона и хотел „Уауона" и ги включва в националния парк.

Местността „Уауона" първоначално е индиански лагер, а през 1856 г. там е построен крайпътен хотел - „Странноприемницата на Кларк, по името на собственика - Гейлън Кларк. Той е първият пазач на защитената територия.

През 1875 г., когато е открито първото шосе през Уауона, мястото е купено от братята Уошбърн, които построяват хотела „Уауона", действащ и до днес.

Ливадите Туолъми и високопланинските терени са част от грандиозния пейзаж в Сиера Невада, включени в „Йосемити". Езерата и гранитните склонове са дом на много животни и растения. Ливадите са много подходящи за туристически преходи.

Гората Марипоса е най-голямата от трите гори с гигантски секвои в „Йосемити". Другите две са гората Туолъми и Мърсед.

Сред забележителните природни чудеса са гранитният монолит, разположен на северния склон на долината Йосемити Ел Капитан, и Катедралният връх.

По периферията на долината има и много водопади, сред които Йосемити, Брайдалвейл, Върнал, Невада, Илилует и др.

Грандиозните секвои са истинско богатство и са били по тези земи още преди появата на първите европейски заселници. Смята се, че най-старата секвоя е Гризли Джаянт (Сивият гигант), на 2700 години.

Долината Йосемити е най-известният в света пример за образуван каньон от глетчер. Нейните буйни водопади и извисяващи се скали, скални куполи и масивни монолити са изключително чудо на природата.

Долината е мозайка от обширни ливади, обсипани с диви цветя и цъфтящи храсти, дъбови гори, смесени иглолистни гори с бор пондероза, тамянов кедър и дъгласова ела.

Фауната в долината е изключително разнообразна - пеперуди монарх, черноопашати елени, черни глигани и др.

„Йосемити" е дом на черната мечка, калифорнийската дива овца, голямата сива сова, койота, черноопашатия елен, катерици, стелерова сойка, соколът скитник и други.

От 27 различни вида дървета в парка, най-лесно, поради внушителните им размери и отличителни белези, се разпознават калифорнийският черен дъб, калифорнийският тамянов кедър, гигантската секвоя и борът пондероза.

За парка природозащитникът Джон Мюър казва: „Нито един ръчно направен храм не може да се сравни с „Йосемити". Всяка скала в стените му свети от живот. Сякаш в това планинско имение природата е събрала най-отбраните си съкровища".

Красотата на „Йосемити" е увековечена от черно-белите фотографии на Ансел Адамс, който в част от живота си живее в парка и прекарва години в това да го фотографира.

Днес повече от 3 милиона души годишно посещават парка и неговите забележителности.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.