• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Илияна Йотова настоя за помощ към болницата в Девин

Илияна Йотова настоя за помощ към болницата в Девин

/КРОСС/ Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младите хора в България бяха основни теми на разговорите на вицепрезидента Илияна Йотова с ръководството на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов беше обсъден въпросът с общинската болница. „Девинската болница се превърна в нарицателно.

Преди много години, когато Министерство на здравеопазването беше решило да я закрие, с усилията на отговорни хора успяхме да я спасим. Сега отново е изправена пред проблеми и държавата трябва спешно да я подпомогне, за да продължи да функционира, особено важно е в условията на пандемия", посочи Илияна Йотова, като подчерта, че затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим в европейска държава в 21 век. Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

На срещата беше обсъден и въпросът с местните туристически обекти, които са в ръцете на местни функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а същевременно общината полага грижи за тяхното поддържане. „Това е порочният модел, срещу който се борим. Разчитам на стабилно правителство и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми", подчерта вицепрезидентът. Обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината бяха теми и на разговора на Илияна Йотова с жители на село Триград. Вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница. „Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност", посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони. „Европейските средства стигат само до определени джобове, оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика", заяви вицепрезидентът, като изтъкна, че за това е необходима политическа воля и мисъл за хората.

За пореден път Илияна Йотова призова държавата да се върне в малките населени места, някои от които са откъснати от света. „Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години", посочи вицепрезидентът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.