• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Йовчев: ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България

Йовчев: ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България

/КРОСС/ Желанието на западните страни по мое време бе всички мигранти да бъдат пропускани, но и регистрирани на наша територия. ЕК не се е отказала от това си намерение, но набляга на граничния контрол. ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България. Това каза бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

По думите му Нидерландия прехвърля вътрешнополитическия си проблем навън. „За да се привлекат хората в момента, е нужно да има човек, който да им разкаже приказка, да им даде визия как трябва да изглежда обществото и да им посочи пътя дотам. С противните послания не се печелят избори, мнозина се спънаха в този камък. Включително и ПП", смята той.

Според него се наблюдава тенденция в обществото, породена от несигурността - хората са склонни да се лишат от свободите си, за да получат сигурност. „Все повече виждаме носталгия към периода преди 1989 г. Има засилване на крайнодесния екстремизъм. В годишния доклад на ДАНС има отчетена такава тенденция в интернет пространството. Тепърва ще има ескалация и засилване. В тази ситуация може да излезе политически субект, който на базата на популизъм да привлече интерес. В резултат на кризата все повече са гласовете за по-осезаема намеса на държавата в икономиката", анализира ситуацията експертът.

Той припомни, че през първата бежанска вълна през 2013 г. от ЕК са призовавали да не спираме мигрантите на границата, за да подпомогнем хората, които се нуждаят от закрила. Не всички пресичащи границите обаче са бежанци. С тях влизат и много опасни хора, подчерта Йовчев. „България е малка страна и не сме в състояние да приемем безкраен брой бежанци. 90% от усилията за „Шенген" трябва да са насочени към дипломацията. Трябва да отделим ресурс, а и да поискаме помощ за охрана на границата", отбеляза Йовчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Формално е така, но

истината е, че те след горното приемане в България, на Запад искат да пуснат само избрани от тях бежанци. На нас е отредена ролята на лакеите, каквито чувства са създали нашите политици у европейците.... Само че има едно НО в наша полза - никой не е питал самите мигранти къде искат да останат. Значи, ако не ги стреляме, ще трябва да ги ловим като зайци в клетка? И пак няма Шенген. Я, едно голямо майната ви!!!

12.12.2022 14:04:49

Анонимен

Всичко е ясно, но няма кой да го изрече. Негативите от погрешната политика на ЕС поемат бедните от периферията, като България. Солидарност, а къде я виждате? Направихме угоднически поклон към украинските бежанци и сега и другите искат да са като тях. Всяка едно угодническо действие към Запада носи негативи за България.

12.12.2022 09:21:11

Анонимен

Меркел ги покани още преди няколко години, сега да си ги прибере в къщи, а не ние да стоим на топа на устата.

12.12.2022 07:44:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.