• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите, да бъдат под стъкло

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите, да бъдат под стъкло

/КРОСС/ Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено внимание, препоръчваме всяка икона, която има досега с посетители да бъде под защитно стъкло. Това от една страна ще защити самата икона, а от друга и миряните, като се осигури възможност за безопасно дезинфекциране на контактната повърхност.

Това каза пред БГНЕС Милена Донкова, която ръководи лабораторията по консервация и реставрация на Национална галерия.

Според специалистите по консервация и реставрация третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, такива на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план - и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.

„Професията ни е свързана с това да се грижим за произведенията на изкуство. Това всъщност беше и причината да напишем препоръка към църквата, с оглед на това дейностите по дезинфекция на храмовете да се извършва с повишено внимание", посочи Милена Донкова. Тя подчерта, че абсолютно адмирира усилената дезинфекция, която се извършва в условията на пандемия. „Това се налага, категорична съм! Просто трябва дезинфекцията да се извършва максимално контролирано, тъй като там има много произведения на изкуството. Голяма част от тези творби, които влизат в директен контакт с посетителите са иконите, така че на тях трябва да се обърне по-сериозно внимание що се отнася до дезинфекцията", подчерта тя.

Донкова изтъкна обаче, че дезинфекция с директен досег до творбата с препарати, които съдържат хлор, алкохол и др. не е препоръчително да се прави. Единственият начин, за защита на иконата е пред нея да има защитна повърхност - стъкло, плексиглас, въобще някаква прозрачна повърхност. „Тази повърхност може да се дезинфекцира без никакъв проблем и така от една страна да са защитени посетителите на храма, а от друга и самата икона", посочи специалистът.

Иначе влизайки доста често в църква, самата тя констатира, че голяма част от иконите, които са в директен контакт с хората са под стъкло. „Виждам, че в много от храмовете иконите са под стъкло и проблем с дезинфекцията няма да има, има обаче и църкви, в които върху иконите няма защитно покритие, това може да създаде предпоставки за повреди, при една евентуална директна дезинфекция", подчерта тя.

Експертното мнение на специалистите по консервация и реставрация от Национална галерия е изпратено до Св. Синод на БПЦ-БП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.