• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Икономист: Има сериозна вероятност, в който Европа и светът влизат в по-тежка икономическа ситуация

Икономист: Има сериозна вероятност, в който Европа и светът влизат в по-тежка икономическа ситуация

/КРОСС/ В България имаме фиксирани цени. Тази на електроенергията за бита е фиксирана, изглежда и за бизнеса. Така че и ние имаме някакъв вид политики по фиксиране на цените. Дългосрочно и средносрочно обаче това не работи. Това каза икономистът Лъчезар Богданов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Слагането на таван на цените на стоки и услуги невинаги е добра практика, подчерта той и даде пример с въведения от Виктор Орбан таван на цените на горивата в Унгария и Словения. Резултатът е изчезването на горивата, а след премахването на тавана цените им са скочили, поясни Богданов.

В момент на политическа нестабилност и икономическа непредвидимост ИПИ прави алтернативен бюджет. В момента в НС сме свидетели на хаотични предложения. „Да, трябва да има повишаване на доходите, социални плащания, но трябва да има обаче малко повече размисъл. Гледа се там, където със сигурност постигаш по-голям ефект", посочи икономистът.

Богданов смята, че има сериозна вероятност за сценарий, в който Европа и светът влизат в по-тежка икономическа ситуация, но с падащи цени. „Всички сега казват, че има инфлация 20%, дайте да вдигаме всичко. Инфлацията, ако се окаже много по-малка, но за сметка на това сме в икономическа криза, как ще плащаме тези разходи? Затова другият вариант са еднократни мерки", обясни той.

Разговорът за 50-те милиарда допълнителен дълг за три години според него не е осъществим. „Няма как инвеститори и финансови пазари да дадат на България, ако тя каже „Ние мислим за три години да вземем 50 милиарда и да ги похарчим дефицитно". Това няма как да стане. По-добре разум сега, отколкото другата пролет да се чудим как да връщаме бюджетната стабилност", коментира Богданов.

В момента се наблюдава успокояване на инфлацията. Мерките за компенсации на бизнеса и бита целят допълнително намаляване. Следващата година се очаква тя да бъде пречупена първо в Европа, а след това да се пренесе и у нас. Усилията трябва да бъдат насочени към това да не изпадаме в рецесия, заяви икономистът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.