• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Петролът е напът да прекрати 7-седмичната тенденция на ръст на цените

Петролът е напът да прекрати 7-седмичната тенденция на ръст на цените

/КРОСС/ Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, но са напът да прекратят 7-седмичната си печеливша серия в петък, тъй като опасенията относно забавящия се икономически растеж на Китай и възможността за повече повишения на лихвените проценти в САЩ надделяха над признаците за затягане на предлагането, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,03 долара, или 0,04%, до 84,09 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,12 долара, или 0,15%, до 80,51 долара за барел. Фючърсите на Брента се повишиха с около 18%, а WTI с повече от 20% през седемте седмици, приключили на 11 август, достигайки най-високите си нива от месеци.

Тази седмица обаче те изтриха част от печалбите си и са на червено с над 3%. Фокусът на Федералния резерв на САЩ върху ограничаването на инфлацията на фона на по-силните от очакваното икономически данни задържа цените на петрола, които се повишиха рязко през последните седмици поради опасения относно предлагането. В четвъртък министерството на труда на САЩ съобщи, че броят на американците, подаващи нови молби за обезщетения за безработица, е намалял през последната седмица, което предполага, че все още стегнатият пазар на труда може да удължи кампанията на Фед за затягане на икономиката.

Този доклад последва подобни оптимистични икономически данни по-рано през седмицата, включително за продажбите на дребно в САЩ, което предполага, че Фед може да се придържа към по-високи лихви за по-дълго време. Инвеститорите се притесняват, че по-високите разходи по заеми могат да попречат на икономическия растеж и на свой ред да намалят общото търсене, включително на петрол.

В допълнени към това, скорошна поредица от икономически данни от Китай - вторият по големина потребител на петрол в света, подчерта бърза загуба на икономически импулс от второто тримесечие насам. Забавящата се китайска икономика разтърси световните финансови пазари през последните няколко месеца, като кризата с имотите изплаши инвеститорите на фона на опасенията за „заразяване“ на други сектори.

Въпреки това, затягането на предлагането на петрол поради съкращенията на производството от страна на ОПЕК+ и нарастващото търсене, главно поради по-високия брой пътувания и подобрената промишлена активност в САЩ, подкрепи цените и потенциално може да доведе до покачване през следващите дни, казаха анализатори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.