• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

/КРОСС/ България затвърди и продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността в нашия регион. Това заяви в изказването си министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на Виенския икономически форум, който се провежда в София, под мотото "Продължаваме да строим икономически мостове в тежки времена".

„Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж и вярвам, че България ще продължи да играе основна роля в този процес", посочи още д-р Николов.

Икономическият министър подчерта, че е необходимо да се увеличи производственият капацитет по веригите на стойността и да се модернизират производствените технологии. „Голямо значение в тези процеси имат инвестициите в човешкия капитал, който е в основата на индустриалния успех, както и инвестициите в инфраструктура, в зелена свързаност, в индустриалните зони, които са важен аспект на региона", изтъкна той.
Според него укрепването и разширяването на регионалната, транспортна и енергийна свързаност е от ключово значение. „Ето защо страните от региона трябва да реагираме бързо на това предизвикателство чрез реализация на повече проекти на регионална свързаност и сътрудничество в енергетика, транспорт, цифрова свързаност и много други", каза д-р Николов.

По думите му влизайки с морските и въздушните граници, България и Румъния са станали част от Шенгенското пространство, но пълната интеграция ще допринесе за по-ефективна свързаност. „Пълноправното ни присъединяване ще увеличи икономическата сигурност и на страните в региона. Всяко отлагане на пълното ни приемане ще е причина за по-големи пропуснати ползи както за българската и румънската, така и за икономиките в региона", каза още д-р Николов. Той акцентира на това, че според различни изследвания и анализи, общият ефект от пълното присъединяване на България в Шенген се оценява на над 1 млрд. лв. годишно. „С всяка година на забавяне бизнесът, опериращ у нас, и гражданите губят тези средства", каза министърът.

В заключение той подчерта, че Инициативата Виенски икономически форум е възможност за икономическо развитие не само за региона, но и за целия ЕС.

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи.

Участниците в срещата обсъдиха предизвикателствата и възможностите пред регионалната и глобална икономика. Подчертан бе и успехът и огромната роля на икономическото сътрудничество между предприемачите от страните членки на Инициативата. Виенският икономически форум се организира редовно през пролетта във всяка държава членка, сред които са - Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.