• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Икономист: Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията

Икономист: Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията

/КРОСС/ Държавата има един основен ангажимент, който в последните месеци не е спазван - да има работещи институции, които да осъществяват своите функции. Това каза бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов

Липсата на нови състави на регулаторните органи, чиито мандати са отдавна изтекли, влияе сериозно върху поведението на нелоялните търговци. „Ако КЗП влезе в своите функции, може да се разчита на това, че държавата ще допринесе, наред с пазарните механизми, които функционират, за това да имаме един спокоен пазар и от там вече да отговорим и на критериите за еврозоната", коментира Маргаритов.

Един от възможните начини за възпрепятстване на повишаването на цените от мобилните оператори е с колективен иск чрез Федерацията на потребителите в България. „Друг е въпросът, че подобен иск би продължил дълго време, но ще гарантира, че всички ние, които сме засегнати от това нарушение, в крайна сметка ще получим справедливост", обясни Маргаритов.

Икономистът Кузман Илиев коментира, че единственият начин за намаляване на инфлацията е чрез засилено производство. Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията.

Германия е в рецесия, а това се отразява пряко върху икономиката у нас, тъй като тя е основен партньор на България. Стагнация има и в ІТ сектора, защото се освобождават много заети в сектора, посочи Илиев.

Икономиката в България е изключително зависима от политиката, смята икономистът.

„Според мен битките за позициите са малко като политически камуфлаж. Не мисля, че са толкова важни определените позиции. По-скоро г-н Борисов успява да покаже на своите партньори, че е доста силен в политическата игра и да им извива ръцете. Това се прави за сметка на гражданите, защото изпускаме големите теми", коментира Илиев.

Големите и сериозни теми са Зелената сделка, която прави неконкурентна икономиката на страната ни и прави така, че производството на електроенергия дори в момента е по-скъпо и затова България купува ток отвън. САЩ има забрана за нови разрешения за износ на втечнен газ. „Войната в Украйна продължава да се разразява, Близкият изток гори - откъде Европа и България да имат електричество и евтин газ, че да са конкурентоспособни", коментира Кузман Илиев.

В момента Европа унищожава земеделието си, за да постигне първата въглеродно неутрална икономика на глобално ниво. Европейските производители вече са неконкурентоспособни на вноса от трети страни, който не е подложен на никакви регулации, подчерта икономистът.

Според него Зелената сделка има алтернатива и тя е да се използват въглищата разумно, да се трансформират тези мощности с газови централи и да проучим дали разполагаме със собствени залежи. „Единствената беземисионна форма на производство е ядрената енергетика, но крайните зелени са против нея. Трябва да се използва наличния капацитет, да не се прескачат стадии и да внедряваме новите технологии, но постепенно и разумно. Не да унищожим това, което имаме към момента, и изведнъж да се окажем най-бедните от всички. Инвестициите вече започват да бягат в САЩ - там вратите са отворени, хората правят бизнес и не се интересуват", посочи Илиев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.