• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Юристът Петър Илиев е името, което се спряга за премиер на ИТН

Юристът Петър Илиев е името, което се спряга за премиер на ИТН

Петър Илиев бил в борда на Краун медия преди майката на Делян Пеевски

/КРОСС/ Юристът Петър Илиев е името, което се спряга като кандидатура за премиер на "Има такъв народ", казаха източници от парламента.

В 17 ч. днес той ще отиде да получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Срокът за изпълнението му е седем дни. Неофициална информация за номинацията му има от няколко дни, но от "Има такъв народ" отказват да обявят името му.

Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет на партията с кандидат за премиер Николай Василев.

Кой е Илиев

Тогава лидерът на партията Слави Трифонов го представи с думите: "На 43 г., говори четири езика. Юрист, завършил магистратура в Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по "Конституционно право" в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат на отличието Адвокат на годината."

Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподавател е също по "Организация на правозащитните институции" и "Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища". Има и специализации по "Правораздаване", "Публична администрация" и "Международно право и международни отношения". Той е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и партньoри". Почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България.

Връзка с БСП

Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни жалби, потвърди днес лидерът Корнелия Нинова. При първото обявяване на името му на 12 юли, социалистите се въздържаха от коментари по темата.

Илиев беше адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов, като през 2013 г. го е защитаваше пред Конституционния съд по дело за несъвместимост като народен представител. Казусът възникна, след като Иванов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски", а след няколко часа беше освободен заради информация, че през 1995 г. е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК. От ГЕРБ сезираха съда с аргумента, че депутатите, които се съгласят да заемат друг пост след избирането си, напускат Народното събрание и по Конституция единствено министрите могат да се върнат на депутатските банки. В крайна сметка съдът реши единодушно, че Иванов остава депутат.

През 2017 г. парламентарната група на БСП се е консултирала с кантората му "Илиев и партньoри" по проекта за нов антикорупционен закон, който социалистите са подготвили. Според публикация на седмичника "Капитал" от тогава адвокатът получава 50 хил. лв. месечно за цялостната си работа по законодателството.

Справка на разследващия сайт bird.bg сочи, че спряганият за кандидат-премиер на ИТН Петър Илиев е бил в борда на Краун Медия преди фирмата да бъде купена от Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски.

Петър Илиев е и почетен консул на Барбадос, което породи безбройни подигравки в социалните мрежи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.