• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик

Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик

/КРОСС/ Въпреки предприетата от РДНСК - Варна процедура по споране, строежът на голям ваканционният комплекс в местността "Фиш Фиш" край с. Оброчище, община Балчик продължава. За това алармираха собственици на имоти в близост до строителната площадка.
Комплексът от жилищни сгради, басейни и СПА център с обща разгъната застроена площ 32 403 кв. м е на едноличното дружество "Терем плюс". Намеренията на инвеститора са обектът да бъде бъде завършен до края на тази година.
Собствениците на имоти в близост до дерето, в което в момента се изливат само събраните дъждовни и повърхностни води от строежа, още миналата година са сигнализирали, че това е довело до повишаване дебита на реката, от което се свличат земни маси, застрашаващи имотите, здравето, и живота им.
"Предвид намерението да се построят няколко басейна и спа комплекс, нарастват нашите опасения за чистотата на морето и на реката в дерето", са написали те в сигнала си до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Според текста на сигнала изливането на вода в такива големи количества ще създаде и допълнителни предпоставки за подкопаване на склона, на който се извършва строителството и ще предизвика последващи свличания на земни маси.
"Остава и мистерия как точно ще се пречистват и как ще се заустват отпадните води от 340-те апартамента, предвидени в проекта", пишат собствениците на имоти във Фиш Фиш.
Според един от тях Христо Панчев "издаването на строително разрешение за изграждане на 5-6 етажен комплекс с плувни басейни в силно свлачищната зона на местност "Фиш-фиш" където свличанията ежегодно променят облика на крайбрежието, изграждането на тежките бетонови конструкции върху и без това рушащия се склон, е рецепта за катастрофа".
В отговор на сигнала, подаден от собственици на съседни имоти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отговорили на 1 април т.г, че "при проверката на проектната документация по част ВиК (на строежа, бел. ред.) е установено, че строителството се извършва без да е спазено условието "заустването на битови и повърхностни води да бъде задължително в канализация".
Проверката е потвърдила, че в момента на нейното извършване, повърхностните и дъждовните води са се изливали направо в близкото дера. В същото време, тъй като строителството се извършва в свлачищен район, наличието на сигурна и контролируема външна и вътрешна ВиК мрежа, както и повърхностно отводняване, е сред задължителните условия, които трябва да бъдат спазени.
При извършената от МРРБ проверка в началото на годината от страна на инвеститора "Терем плюс" не е било представено и становище от Басейнова дирекция, изискано от Общинския експертен съвет по устройство на територията в Община Балчик. Според нейните членове то е задължително и е трябвало да предшества издаването на строително разрешение за реализация на проекта още през 2013 г.
"Такова становище не е издадено от Басейнова дирекция и до този момент", твърди Христо Панчев.
Във връзка с установеното по време на извършената проверка на 20 март т.г. служителите на ДНСК са съставили констативен протокол, с който е започнало административно производство по спиран на строителството.
"Заради продължаващото строителство ние изпратихме писмо до Комисията за взаимодействие с неправиетелствени организации към Народното събрание, каза за "Дневник" Христо Панчев от Сдружението на собственици на имоти в мествонстта Фиш Фиш. В последния ден на април от там получихме отговор, че писмото ни е препратено отново до МРРБ".
Писмото, изпратено от Народното събрание до строителното министерство носи подписа на председателя на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и сигналите на граждани Бойка Марковска. В него се настоява той "да бъде проверен и да бъде направено необходимото за незабавното прекратяване на строителството в района". Поредният сигнал, подаден днес от собствениците на имоти в съседство с проекта на "Терем плюс" обаче показват, че това не есе е случило.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.