• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Идва ли имотна криза? Тенденции при имотите в цифри (за България и по света)

Идва ли имотна криза? Тенденции при имотите в цифри (за България и по света)

/КРОСС/ Макар че лихвите растат значително по-бързо в САЩ, собствениците на имоти в Европа изглеждат по-уязвими към по-скъпия дълг. Според Bank of America, имотните компании в еврозоната имат средни нетни задължения 14 пъти над прогнозираните им печалби преди лихви, данъци и амортизации, спрямо шест пъти в САЩ.

След няколко години на бурен растеж сега ще виждаме тенденция на глобално свиване на цените на имотите през 2023 година. Някои предпоставки са световни, други са частични и влияят на отделните пазари.
Ниските лихви на ипотечните кредити позволиха на много инвеститори, някои от които не толкова платежоспособни, да закупят недвижими имоти, а сега виждаме обратната тенденция.

Експертите от сайта за недвижими имоти Реалистимо анализират последните тенденции в имотния сектор в България, Европа и света, за да очертаят какво крие бъдещето и как да реагират собствениците на имоти или потенциалните купувачи.

Световните тенденции при цените на недвижимите имоти

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихви общо със 125 базисни пункта в разстояние на по-малко от два месеца. Очакват се още две увеличения до края на годината, което допълнително ще изстреля лихвите нагоре. Този цикъл на втвърдяване на паричната политика ще бъде най-бързият от създаването на еврото.

Банковият сектор в еврозоната е солиден, но в момент, когато се очертава рецесия, ЕЦБ настоява кредитните институции да проверят очакванията си за собствен капитал преди очакваната тежка зима.

Австралия, Испания, Обединеното кралство и Канада са имали най-висока концентрация на жилищни заеми с променлив лихвен процент като дял от новите кредити през 2020 година, според доклад на Fitch Ratings.

В Полша, където месечните вноски по ипотечни кредити за някои се удвоиха с по-високите лихви, правителството се намеси, за да позволи отлагане на плащанията по кредитите за до осем месеца.

Миналогодишният най-горещ имотен пазар в Европа - Швеция, също отчита значителен спад. Цените на жилищата паднаха с 8% от пролетта, като много местни икономисти очакват спад до 15%.

Спадът на цените на недвижимите имоти се забелязва и в Обединеното кралство. Стойностите на жилищата остават без промяна или падат в близо половината от лондонските квартали, показва анализ на Bloomberg. HSBC предупрждава, че търсенето вероятно ще се намалее със сериозните 20% през 2023 година.

Но имотни катаклизми предстоят не само в Европа.

Нова Зеландия, където цените на имотите се повишиха с около 30% само през миналата година, е образец на пандемичния жилищен бум и неговото затишие. Централната банка повиши лихвените проценти седем пъти за 10 месеца, а цените на жилищата паднаха с 11% през юли спрямо пика през ноември 2021. Местни икономисти прогнозират сериозен спад с до 20% на цените на недвижимите имоти в Нова Зеландия.

Китай се бори с ескалиращата имотна криза, свързана с вълна от неизпълнение на задълженията на големи китайски строителни предприемачи и кредитополучатели, които задържат плащания по ипотеки за непостроени домове. Ситуацията е непредсказуема и се стигна до протести пред банкови клонове в страната, което доведе до намесата на военните за предотвратяване на допълнителна ескалация.
Най-тревожно обаче е положението с имотния пазар в далечна Австралия. Там цените на жилищата през август отбелязаха най-големия си месечен спад от почти 40 години.

Същевременно развихрилата се инфлация в Турция кара много българи да пазаруват апартаменти и къщи в селища, които са в близост с турското морско крайбрежие, независимо от региона.

Имотните тенденции в България

На някои европейски пазари вече се забелязна намалено търсене и част от собствениците започват да продават.

Тази година в България се очаква да бъде първата година, в която ще завършим с реален спад в цените на недвижимите имоти. Това е така само ако вземем в предвид инфлацията в България. Номинално цените на недвижимите имоти се покачват с около 10%. Но, след като инфлацията се очаква да е около 17%, то се очаква да има реален спад на цените на имотите.

Допълнително отражение върху българската банкова система от покачването на лихвите от Европейската централна банка ще видим през 2023 година. Това ще доведе до допълнително намаление на продажбите, което често води и до увеличение на цените на имотите под наем.

Съдейки по имотната картина по света, в България можем да очакваме спад на броя сделки с имоти, задържане или намаляване на имотните цени и предполагаем растеж на имоти под наем заради по-високите лихви и все още високи цени. Все по-малко хора могат да си позволят собствено жилище и се насочват към недвижими имоти под наем отбелязват от Реалистимо.

В Реалистимо, както частни лица и собственици могат да публикуват частни обяви, така и професионални агенции могат са представили цялото си портфолио от недвижими имоти за продажба и наем. Допълнително в платофмата се публикуват и търгове (публични продани) на имоти от държавни и частни съдебни изпълнители, синдици, общини и държавни компании

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

не сте богове

Ще умрете до един като развалините си...

17.02.2023 21:35:49

прогноза

Вместо да реставрирате и направите домовете достъпни за всеки, за да има приятен живот, продавате развалини на космически цени...Ето я моята прогноза за вас...Ще остареете и ще се сринете като старите си сгради и ще изгниете в земята без никой да се сети за вас...

17.02.2023 21:35:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.