• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Българи дават 50 хил. евро за имот до морето

Българи дават 50 хил. евро за имот до морето

/КРОСС/ Българските купувачи на ваканционни имоти най-често са на възраст 30-35 години. Те обикновено живеят в чужбина или в градове далеч от морското крайбрежие, казаха брокери на имоти. Предпочитанията им са към по-нискобюджетни имоти, на цена около 50 хил. евро, съобщи "Труд бг.

Профилът на чуждестранните купувачи е доста по-различен от този на българските, защото мнозинството е предимно немскоговорящо, в пенсионна възраст (над 60 години). Интересът на тези купувачи е насочен предимно към имоти в близост до морето, на цена между 60 хил. и 80 хил. евро.

Сделките с ваканционни имоти край морето, и по-специално в района на Варна и Балчик, продължават да нарастват. Пазарът е изключително активен като купувачите на ваканционни имоти използват предимно собствени средства, а делът на сделките с банкови кредити е по-малък. Въпреки това нарастват и сделките, при които купувачите осигуряват част от парите с ипотечен кредит. Размерът на заемите за покупка на ваканционни имоти за година е нараснал с около 18%, показват данни на една от големите банки в страната. Причината за това е поскъпването на имотите, както и желанието на купувачите да имат по-голям и удобен имот.

Във Варна руските граждани отсъстват като купувачи, а като продавачи много трудно осъществяват продажби заради наложените им санкции. От друга страна, украинските граждани са повлияли на размера на наемите и те са се увеличили. В същото време интересът на украинците към ваканционните имоти в България расте. Очакванията на брокерите за пазара на имоти във Варна и региона са за продължаващ ръст на цените и на броя на сделките. Но трудно може да се правят точни прогнози как ще се развива жилищният пазар в региона, като ключови фактори за това са ходът на войната в Украйна и влизането на България в еврозоната.

Актуалната тенденция на пазара на ваканционни имоти е към повишаване на качеството на новото строителство, а повишението на цените е значително като за някои имоти стига и до 50% в рамките на година. В някои райони във Варна има активни строителни дейности на нови сгради. Това са кв. Владиславово, кв. Галата и курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена. Предстои да се появят нови високи сгради в централната част на Варна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.