• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Огнян Кунчев: Българите почти са изградили стаден имунитет

  Огнян Кунчев: Българите почти са изградили стаден имунитет

/КРОСС/ Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления. Това обяви в предаването "Още от деня" математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му, за да се измери колко точно хора са прекарали COVID 19, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че преболедувалите са около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над 1 млн. Получават се общо 4,5 млн. души, което е почти стаден имунитет.

Професор Кунчев не е учуден от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.

Според математика новият щам на вируса - Омикрон ще измени статистиката.

"Как да си обясним големия брой заразени - ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет", което означава, че хората ще го карат наново масово", каза той.

Професорът очаква нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.

"Изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Така че обикновена статистика, а именно - умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните", каза Кунчев.

Той самият се обяви за по-строги мерки.

"По света учените държат на по-строги мерки, разбира се, правителството трябва да се съобразява с бизнеса и затова мерките са по-дипломатични. Едни от основните контактни точки са училища, университети, обществени места - заведения, нощни клубове. Досега сме спирали само училищата напълно, но сега мисля че трябва да бъдат взети по-сериозни мерки за останалите пробиви", каза математикът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.