• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Депутатите обсъждат да задължат служебното правителство да внесе бюджет за 2023

Депутатите обсъждат да задължат служебното правителство да внесе бюджет за 2023

/КРОСС/ Парламентът обсъжда проекторешение, което да задължи служебното правителство да внесе бюджет за 2023 година. "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "БСП за България" подкрепят документа.

В дебата прехвърчаха обвинения за натрупан 15 милиарда дълг от кабинета Петков.

"Вчера в продължение на 3-4 часа дебатирахме точно декларацията и приехме и пленарна зала с мнозинство подкрепи удължаването на бюджета на първо четене", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ние ще приемем някакви мерки между първо и второ четене на този закон за удължаване и няма да знаем нито какъв ще е крайният ефект от тези мерки, нито какъв ще бъде дефицитът", допълни Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

Много по-отговорно е да се внесе истински закон за бюджета. Истински закон за бюджета за 2023 със салдо 3% ще позволи да се запази финансовата стабилност, тоест дефицитът да бъде 3 процента и в същото време да се направи реална прогноза за приходите и разходите.

"Бюджетът, който внесе служебният кабинет замразява всички доходи, замразява всички плащания - социални, заплата минимална, майчинство и при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци. Ние смятаме и от началото е било така, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 година", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние от ДБ поддържаме мнението, че трябва да се промени Конституцията и да се премахне служебното правителство, защото служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона. Има законов текст, в който е казано до еди коя си дата трябва да се внесе проект за държавен бюджет, те не го изпълняват", коментира Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

"Ако завещанието ни от бюджет 2022 е по 15 млрд. дълг на година, ние тук трябва да водим и дебата още колко дългове можем да си позволим като държава. Още колко дългове ще теглим", каза още Мустафа Карадайъ от ДПС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.