• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Прогнозата за проливни дъждове през октомври поражда безпокойство за реколтата от ориз и пшеница в Индия

Прогнозата за проливни дъждове през октомври поражда безпокойство за реколтата от ориз и пшеница в Индия

/КРОСС/ Очакваното количество на валежите в Индия вероятно ще бъде над средното през октомври, каза днес служител от държавната метеорологична служба, което представлява риск за летните култури като ориз и засаждането на пшеница, предаде Ройтерс.

Месечните валежи се очаква да бъдат около 115 процента от дългосрочната средна стойност, каза Мрутюнджай Мохапатра, генерален директор на метеорологичния отдел на Индия, на виртуална пресконференция.

Проливните дъждове през идния месец могат да навредят на зреещи култури като ориз, варива, памук и соя и да забавят засаждането на пшеница в части от Индия, която е водещ световен производител на набор от селскостопански стоки.

Оскъдните дъждове в източна и северна Индия през първата половина на сезона на мусоните юни-септември вече бяха засегнали засаждането на ориз, принуждавайки правителството да намали прогнозите за продукцията и да ограничи износа, за да осигури адекватни доставки за 1,4 милиарда души в страната.

Ограниченията дойдоха на фона на забраната за задгранични продажби на пшеница, след като внезапното покачване на температурите през март и април намали реколтата.

Въпреки че мусонните дъждове бяха относително нередовни в Бихар, Джаркханд, Утар Прадеш и части от Западен Бенгал, някои от големите производители на ориз в Индия, общите летни дъждове бяха с 6 процента по-високи от средните през четиримесечния сезон, тъй като в централните и южните региони имаше проливни дъждове.

Индия все по-често става свидетел на неравномерни мусонни дъждове, което поражда опасения за производството на храни. Дъждовете също стават по-интензивни в края на сезона и продължават.

Тази година мусонът може да продължи по-дълго от нормалното, особено в северна Индия, коментира Мохапатра.

Въпреки че по-дългият мусон има тенденция да помага на зимните култури, като оставя почвата влажна и допълва резервоарите, необичайно силните дъждове възпрепятстват селскостопанските дейности.

"Посевите се подготвят за прибиране на реколтата и се нуждаят от сухо време", сподели базиран в Ню Делхи дилър на глобална търговска фирма.

Седмици след прибирането на оризовата реколта милиони индийски фермери започват да сеят пшеница през октомври. Производителите прибират реколтата от пшеница през март и април.

Мусонните дъждове са критични за икономиката на Индия, тъй като почти половината от земеделските земи в страната остават без напояване. Земеделието представлява почти 15 процента от икономиката на Индия с почти 3 трилиона долара и поддържа половината от нейното население.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.