• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Лекар от София с важни съвети към родителите: Неправилно лекуваната хрема може да доведе до тежки усложнения!

Лекар от София с важни съвети към родителите: Неправилно лекуваната хрема може да доведе до тежки усложнения!

/КРОСС/ Във възрастта между 3 и 7 години по-голямата част от децата посещават детски заведения, което предполага и по-честата среща с вирусни и бактериални причинители, които предизвикват инфекции на горните дихателни пътища.

Обикновено острият тонзилит (ангина), е свързан с предхождаща инфекция на назофаринкса - хрема, затруднено носно дишане. Това каза д-р Милена Миткова, детски УНГ специалист в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

"Когато не е овладян този епизод, инфекцията слиза към гърлото на детенцето и то се възпалява. Това са симптомите, с които най-често ни търсят родителите", допълни специалистът пред puls.bg. "Хремата и нейното правилно и адекватно лечение е разковничето инфекцията да не отиде към гърлото или ушите, а в последствие и долните дихателни пътища. Затова моят съвет е: дори и най-баналната и безобидна хрема да бъде правилно и навреме лекувана", коментира още д-р Миткова.

Промивките с морска вода или физиологичен разтвор, колкото и елементарни да изглеждат тези средства, могат да предотвратят усложнения и са напълно достатъчни. Тези процедури трябва да се извършват по няколко пъти на ден, за да не се допуска секретите да се задържат. Ако настинката прерасне в ангина причинителите могат да бъдат различни, обясни д-р Миткова.

"Причинителите на ангината могат да бъдат различни - както вирусни, така и бактериални. При вирусните инфекции антибиотикът не е първо средство за лечение. Добре е на този етап да се проведе една правилна диагностика - кръвна картина, при която да се проследи стойността на левкоцитите, утайката, CRP, които да ни дадат информация дали става въпрос за вирусна или бактериална инфекция.

Понякога е уместно да се изследва и гърлен секрет и чак тогава, ако имаме изолиран бактериален причинител, да пуснем антибиотик по съответната антибиограма. Ако имаме прогресия на оплакванията - температура до 39 градуса над 3 дни, тогава отиваме към антибиотик.

Вирусните инфекции протичат с висока температура, отпадналост, болка в гълото, но те обикновено продължават не повече от 3 дни след което настъпва оздравяване", каза специалистът.

Най-често срещаното усложнение е перитонзиларният абсцес - възпаление на тъканта, която е около сливицата. Характеризира се с изключително болезнено и затруднено преглъщане. Едностранно. Много често се изразява със затруднено отваряне на устата - болните не могат да приемат никаква храна и течности.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.