• 28 Окт 2020 |
 •  USD / BGN 1.6678
 •  GBP / BGN 2.1573
 •  CHF / BGN 1.8291
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Вирус, пренасян от комарите, е свързан с инсулта

Вирус, пренасян от комарите, е свързан с инсулта

/КРОСС/ Комбинация от два вируса, пренасяни от комари, може да бъде смъртоносна, причинявайки инсулт.
Това установи ново изследване, публикувано в The Lancet Neurology.

Учени от Университета в Ливърпул изследват връзката между неврологично заболяване и инфекция с вирусите на зика и чикунгуня. Тези вируси, които циркулират най-вече в тропиците, причиняват големи огнища на места като Бразилия и Индия.

Широко известно е, че зика причинява мозъчно увреждане при бебетата след инфекция по време на бременност, но новото изследване показва, че може да причини и заболявания на нервната система при възрастни.

Изследването на 201 възрастни с новопоявилото се неврологично заболяване, лекувани в Бразилия по време на епидемиите от зика през 2016 и чикунгуня през 2015 г., е най-голямото по рода си, което описва неврологичните особености на инфекцията за няколко арбовируси, циркулиращи едновременно.

Новото изследване показва, че всеки вирус може да причини редица неврологични проблеми.

Зика може да причини синдром на Guillain-Barre, при който се увреждат нервите на ръцете и краката. Чикунгуня е по-вероятно да причини възпаление и подуване на мозъка (енцефалит) и гръбначния мозък (миелит).

Но инсултът е по-вероятно да се появи при пациенти, заразени и с двата вируса едновременно.

Инсултът възниква, когато се блокира една от артериите, доставящи кръв към мозъка.

Смята се, че рискът от инсулт се увеличава след някои видове вирусна инфекция, като вирус на варицела зостер, който причинява варицела и херпес зостер, и ХИВ. Инсултът се представяа все по-често като усложнение на COVID-19. Това има важни последици за изследването и лечението на пациенти с вирусна инфекция, както и за разбирането на механизмите на заболяването.

201 пациента са включени в клинични изпитвания период от две години в Hospital da Restauração в Ресифи, Бразилия. В лабораториите Fiocruz е проведено цялостно изследване PCR и на антитела за вируси.

От 201 пациенти, приети със съмнение за неврологично заболяване, свързано със зика, чикунгуня или и двете, 148 случая са потвърдени за инфекция при лабораторните изследвания, около една трета от които са имали инфекция с повече от един вирус.

Средната възраст на пациентите е била 48 и малко над половината от пациентите са жени. Само около 10% от пациентите са се възстановили напълно при изписване, като много от тях имат продължаващи проблеми като слабост, гърчове и проблеми в мозъчните функции.

От пациентите с инсулт, които са били средно на 67 години, около две трети са имали инфекция с повече от един вирус. Много от хората, които са имали инсулт, са имали и други рискови фактори за инсулт, като високо кръвно налягане, което показва, че инсулт след вирусна инфекция от зика и чикунгуня може най-често да се наблюдава при тези, които вече са с висок риск.

Д-р Сузана Лант (Suzannah Lant), сътрудник по клинични изследвания в Университета в Ливърпул, която работи по изследването, обяснява: 
Нашето проучване подчертава потенциалните ефекти на вирусна инфекция върху мозъка с усложнения като инсулт. Това е от значение за зика и чикунгуня, но също така и за нашето разбиране за други вируси, като COVID-19, който все повече се свързва с неврологични усложнения".

Водещият автор професор Том Соломон (Tom Solomon), директор на Националния институт за изследване на здравето Изследователско звено за защита на здравето при възникващи и зоонозни инфекции към Университета в Ливърпул заявява:
„Въпреки че вниманието на света в момента е насочено към COVID-19, други вируси, които се появиха наскоро, като като зика и чикунгуня, продължават да циркулират и да създават проблеми. Трябва да разберем повече защо някои вируси предизвикват инсулт, за да можем да се опитаме да предотвратим това да се случи в бъдеще."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.