• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Защо инсинератор за 15 млн. лв. не работи

Защо инсинератор за 15 млн. лв. не работи

/КРОСС/ Съмнителна безстопанственост при харченето на обществени средства за милиони. Става дума за пловдивския инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. Той е построен преди 15 години, но до ден днешен не работи.

Над 15 милиона лева са похарчени преди 15 години за изграждането на инсинератора. През 2007 г правителството на Швейцария  дарява и доставя техническото оборудване на стойност 7 милиона лева. Община Пловдив дава 9 милиона за изграждането му, като част от тях получава от държавния бюджет. Така преди повече от 10 години, чисто новата сграда е построена, а дареното от Швейцария оборудване е складирано вътре неразопаковано. И изведнъж всичко спира до тук. Десет години по-късно нищо не е помръднало.  Според юриста от Граждански контрол на Сдружение „Аз обичам Пловдив“ - Атанас Бояджиев, инсинератора не се пуска в експлоатация не заради безхаберие на общинарите, а заради частни бизнес интереси.

Пловдивския инсинератор, който ни струва 17 милиона лева. В сградата няма ток, спрян е токът, няма електрозахранване. И се вижда в какво състояние е. Тя се руши. В общинския съвет в град Пловдив има общински съветници, които имат личен интерес този инсинератор никога да не заработи, твърди Атанас Бояджиев от Сдружение „Аз Обичам Пловдив“.

Това са цяла група общински съветници в Общински съвет-Пловдив, чиито бизнес е основно преработка и имат завод за отпадъци. Те имат сключени договори с болници, с техни фирми, които превозват болничния медицински боклук, които вместо тук да се изгарят, се возят незнайно къде, алармира Бояджиев.

Същевременно общината регистрира фирма „Инсинератор Пловдив“ ЕООД със сто процента общинско участие и прехвърля в нея сградата и оборудването на инсинератора. Така съгласно закона, Общинският съвет се превръща в принципал на тази фирма и назначава за  Дончо Кацарев. Така той става шеф на неработещия инсинератор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.