• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Петър Витанов: Очакваме България и Румъния да влязат в Шенген есента или началото на 2024 г.

Петър Витанов: Очакваме България и Румъния да влязат в Шенген есента или началото на 2024 г.

/КРОСС/  Не е добър сигнал да предоставим избора на нов български еврокомисар в ръцете на ЕК. Много по-добре щеше да бъде да излъчим единна кандидатура. Все пак не е прецедент да се излъчват две кандидатури - имаше такъв случай с Ирландия. Относно ресора също смятам, че трябваше да го договорим. Познавам и Илиана Иванова, и Даниел Лорер. Според мен по-избираемата кандидатура е на Илиана Иванова. Не за друго, а защото отговоря на изискванията на ЕК - да е жена, член е на ЕНП, идва от партията, от която беше и предишния еврокомисар. За мен по-логично е да се одобри кандидатурата на ГЕРБ, за да няма едно преяждане с власт. ПП също така не са се явявали и на евроизбори, а не спечелиха и последните парламентарни избори.

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS евродепутатът Петър Витанов. 

"Днес четох в Euractiv, че България с голяма вероятност ще влезе в Шенген. Това се дължи на редица фактори, но основният е приемането на механизъм за разследване на главния прокурор. Сега вече Нидерландия ще оттегли своите претенции и се надявам, че в края на годината или началото на другата България и Румъния ще влязат в шенгенското пространство", добави той.

"Относно Република Северна Македония (РСМ) трябва да убедим нашите партньори, че ние не поставяме нови условия. Немският интерес включва разрешаване на този проблем възможно най-бързо и РСМ да стане член на ЕС. Според мен този натиск и решението на немския Бундестаг е затова - да се даде някаква надежда на страните от Западните Балкани и там да не се възцарява евроскептицизъм. Аз разбирам този немски интерес, но това не означава, че го подкрепям. Ние имам български национален интерес. РСМ не спира с провокациите и тормоза спрямо гражданите с българско самосъзнание. Всички български евродепутати правим всичко възможно да обясним проблемите на нашите европейски семейства. Някъде нещата стават по-лесно, някъде по-трудно, но даваме абсолютно всичко от себе си, за да се отрази българската позиция", категоричен бе Петър Витанов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.