• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

На Луната ще има 4G благодарение на Nokia

На Луната ще има 4G благодарение на Nokia

/КРОСС/ Мобилните мрежи обхващат по-голямата част от територията на Земята, позволявайки стотици милиони души всеки ден да общуват свободно помежду си. Вече сме свикнали толкова много с интернет, мобилните приложения и стрийминг услугите, че трудно бихме си представили живота бе виртуалното пространство.

Технологиите вече са толкова развити, че частни компании като SpaceX вече започнаха да изграждат собствена мрежа от сателити, които да доставят интернет от орбитата на Земята. Плановете предвиждат системата Starlink да доставя сателитен интернет до края на 2021г.

Учените от космическата агенция на САЩ привличат вниманието ни с нов договор на стойност $14.1 млн. който бе сключен с представители на Nokia. Целта е финландската компания да изгради първата 4G мрежа, която ще доставя интернет до астронавтите от повърхността на Луната.

Планираната инфраструктура ще използва 4G/LTE свързаност, като на по-късен етап ще е предвидена и актуализация към по-модерната 5G технология. Самият проект ще се реализирани от Bell Labs дивизията на Nokia. Първата по рода си интернет мрежа на повърхността на Луната ще поддържа по-добра комуникация на по-големи разстояния при още по-висока скорост. Nokia са сигурни, че инфраструктурата, която ще гарантира функционирането на технологията е достатъчно издръжлива за екстремните условия.

Специалистите на Bell Labs искат да гарантират, че 4G/LTE, която ще бъде изградена на естествения ни спътник е подходяща за управление на лунни ровъри, навигация на други космически апарати и стрийминг на видео с висока резолюция.

От Nokia обещаха да бъдат по-активни и да информират периодично своите потребители с прогреса на тази мисия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.