• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Джихадисти атакуваха база на САЩ в Ирак

Джихадисти атакуваха база на САЩ в Ирак

/КРОСС/ Атака с дрон е била осъществена в понеделник против военна база в Северен Ирак, употребена от силите на Съединени американски щати и антиджихадистката коалиция. Това оповестиха американски и иракски публични лица, представени от Агенция Франс Прес. Става въпрос за базата покрай летище Ербил, в Иракски Кюрдистан, посочи Йехия Расул, представител на иракския министър председател по военните въпроси. Има ранени, само че на този стадий не се прецизира броят им.

Американски боен чиновник удостовери, че е осъществена офанзива с дрон " против американските и съдружните сили " във въздушната база, само че към момента се чакат елементи. Групировката " Ислямската опозиция в Ирак " твърди, че е изстреляла дрон против друга база, покрай Харир, която е североизточно от Ербил. Тази база също е на американските и съдружните сили. " Ислямската опозиция в Ирак " е свободна групировка от въоръжени групи, свързани с обединението Хашед ал-Шааби от някогашни паравоенни формирования, които в този момент са интегрирани в постоянните въоръжени сили на Ирак. Припомняме, че това е последният сходен случай.

Броят на офанзивите, ориентирани към обединението, която разположи войски в Ирак за битка с групировката " Ислямска страна ", набъбна от началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври. От 17 октомври насам са осъществени 103 офанзиви против американски военни в Ирак и Сирия. Отговорността за по-голямата част от тези офанзиви беше поета от " Ислямската опозиция в Ирак ", която се опълчва на поддръжката на Съединени американски щати за Израел във войната му против " Хамас " в Ивицата Газа.

В началото на декември американското посолство в Багдад стана обект на ракетен обстрел. За тази офанзива, първата по рода си от началото на войната в Газа, обаче не беше поета отговорност от нито една формация. Кабинетът на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани разгласи няколко ареста и сподели, че някои са имали връзки със службите за сигурност. Вашингтон разполага с към 2500 бойци в Ирак и към 900 в Сирия. Международната коалиция се бори против групировката " Ислямска страна " от 2014 година

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.