• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Премиерът Казими: Ирак не се нуждае от американски бойни части

Премиерът Казими: Ирак не се нуждае от американски бойни части

/КРОСС/ Иракският премиер смята, че страната му повече няма да се нуждае от американски войски, за да се бори с групировката "Ислямска държава", но официалният график за тяхната предислокация ще зависи от резултата от разговорите с американските власти идната седмица.

В ексклузивно интервю за Асошиейтед прес преди планираното му пътуване до Вашингтон, където се очаква да се срещне утре с президента на САЩ Джо Байдън за четвъртия кръг от стратегически преговори, Мустафа ал Казими каза, че Ирак ще продължи да иска от американците помощ при обучението на военните и при събирането на разузнавателна информация.

Няма нужда от никакви чуждестранни бойни части на иракска земя, каза Казими, но не спомена краен срок за изтегляне на американските войски. Иракските сили за сигурност и армията са способни да защитават страната без войските на водената от САЩ коалиция, каза той.

Казими обаче посочи, че всякакъв график за изтегляне ще се базира на нуждите на иракските сили, които през последната година показаха, че могат да извършват самостоятелни мисии срещу "Ислямска държава".
Войната срещу ИД и готовността на нашите сили изисква специална програма и това зависи от преговорите, които ще проведем във Вашингтон, изтъкна премиерът Казими.
През април САЩ и Ирак се договориха, че преминаването към американска мисия на обучение и консултиране означава, че американската бойна роля ще приключи, но не уточниха график за завършване на този преход.
На утрешната среща в Белия дом двамата лидери се очаква да конкретизират график, вероятно до края на тази година.
От края на миналата година американските войски наброяват около 2500 души. Тогава предишният президент Доналд Тръмп нареди броят на разположените там 3000 войници да бъде намален.

Американската мисия за обучение и консултиране на иракските сили беше съставена по решение от 2014 г. на тогавашния президент Барак Обама да изпрати отново войски в Ирак. Този ход беше предприет в отговор на завземането на големи територии в Западен и Северен Ирак от ИД и провала на иракските сили за сигурност, което излагаше на опасност Багдад.

През 2011 г. Обама беше изтеглил напълно американските сили от Ирак, осем години след американското навлизане.
Това, което искаме от американското присъствие в Ирак, е да подкрепя нашите сили при обучението и усъвършенстването на тяхната ефективност и боеспособност, както и сътрудничество в сферата на сигурността, подчерта премиерът Казими.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.