• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Севда Шишманова: Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток

Севда Шишманова: Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток

/КРОСС/ Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака, организирана за няколко дни. Тя е добре планирана. Това каза снощи журналистът и режисьор Севда Шишманова в предаването „120 минути" по бТВ.

Тя сподели, че е трябвало да бъде в Израел в момента, но полетът й е бил отменен. „Преживях една особена нощ, с особен поглед към всичко, което се случи - нападението на Иран срещу Израел. Бях като в емоционална капсула, защото полетът ми беше отменен чак в 4.00 часа призори", разказа тя.

В реално време е проследила атаката, брояла е дроновете и е преживявала пресата, която е упражнена върху живеещите в Израел.

„В самото начало коментарите бяха, че Иран ще внимава и дори да отговори, това ще е по-скоро символично. Даваше се пример с унищожаването на ръководителя на силите „Кудс" преди години в Ирак, когато ответният удар беше срещу една американска база и без жертви. Предполагаше се, че ще отвлекат кораб или ще имат някаква символична реакция", каза още тя.

Атаката е била със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети. „Това беше атака, координирана с „Хизбула". Иран сякаш седеше в сянката на това, което се случваше досега", уточни тя.

Севда Шишманова коментира още, че вероятно зад атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. седи също Иран, който работят със своите проксита „Хамас" и „Хизбула". Според нея Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток.

„Един от големите въпроси е какво следва. Израел каза, че ще отговори на това, но аз съм сигурна, че в цялостната стратегия за Близкия изток ще трябва да бъде намерена някаква нова платформа за установяване на взаимоотношения, която да не е краткосрочна и в същото време в нея да бъдат включени всички засегнати страни. САЩ имат опит в тайната дипломация с Иран - ако мога така да го определя. Не съм сигурна обаче, че това ще е валидно след тази заявка, която Иран даде снощи. Те вече трябва да бъдат поканени официално на масата за преговори", каза още Севда Шишманова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.