• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Горещини в Испания, температурите се очаква да достигнат 38 градуса по Целзий

Горещини в Испания, температурите се очаква да достигнат 38 градуса по Целзий

/КРОСС/ Температурите в Испания днес ще достигнат, според прогнозите, 38 градуса по Целзий - "стойности, типични за лятото", съобщи Националната метеорологична служба, предава Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването обмисля в тази връзка прилагането на план с мерки за хората за справяне с горещините, настъпили две седмици по-рано от обичайното. Според Националната метеорологична служба изключително високите температури за април се дължат на нахлуващ от Северна Африка топъл и сух въздух.

Миналата година беше най-горещата в Испания, откакто се водят статистики в тази насока, тоест от 1961 г. Освен това миналата година беше и шестата най-суха в страната въпреки влиянието на природното явление "Ла Ниня", което леко понижи средните температури в световен мащаб, отбелязва агенцията.

Испанското правителство поиска от Европейския съюз спешно отпускане на средства за подпомагане на фермерите и животновъдите заради екстремната суша в селскостопанските райони на страната, като например в долината Гуадалкивир.

Освен най-големият износител на зехтин в света, Испания е и важен производител на плодове и зеленчуци за европейския пазар.

Заради сушата цените на испанския зехтин вече достигнаха рекордни нива, посочва агенцията, цитирана от БТА. В момента 27% от територията на Испания са в "извънредна ситуация" или "под тревога" заради сушата, според Министерството на екологичния преход, а водните запаси в страната са на 50% от своя капацитет, допълва АП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.