• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

НИМ да се премести в Партийния дом, предлагат от сдружение „Зограф“

НИМ да се премести в Партийния дом, предлагат от сдружение „Зограф“

/КРОСС/ От Сдружение "Зограф" предлагат Националният исторически музей да се премести в Партийния дом. Днешната локация на НИМ в някогашния Дом № 1 на правителствената резиденция "Бояна" по обясними причини силно затруднява, усложнява транспортния достъп на посетителите до неговата изключителна експозиция - както е известно, в близост до музея няма нито функционираща метростанция, нито дори и трамвайна спирка, напомнят от неправителствената организация. Във фонда на Националния исторически музей днес се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив, но твърде ограничената експозиционна площ в Бояна не позволява дори и малка част от цялото това богатство да бъде представено пред публиката наистина по един достоен начин, аргументират се от cдружeниe "Зoгрaф.

С преместването на НИМ в бившия Партиен дом до Ларгото ще се намери ново предназначение и за основно реновираната пленарна зала "Св. София" със скъпия стъклен покрив, която пустее и трупа паяжини и прах вече над 6 месеца, тъй като очевидно е с отпаднала необходимост за нуждите на парламента - в нея занапред ще могат да се организират и провеждат както престижни научни форуми, конференции и конгреси, така и най-различни арт събития от богатия културен афиш на столицата ни, изтъкват те.

Според тях ако се направи сега референдум или електронно допитване до столичани относно предпочитанията им за бъдещата локация на НИМ, огромно мнозинство от тях ще се произнесе националната съкровищница на България, която е и хранилище на реликви от световен мащаб, да бъде именно в историческия център на София, където ще се радва и на многократно по-голяма посещаемост, посочват от "Зoгрaф".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-добре от съдебната палата.

16.08.2021 01:01:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.