• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Финансовите ръководители на Г-7 търсят общи позиции за използването на руските активи, Китай и други въпроси на среща в Италия

Финансовите ръководители на Г-7 търсят общи позиции за използването на руските активи, Китай и други въпроси на среща в Италия

/КРОСС/ Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 се събират днес и утре в Стреза, Италия, в опит да постигнат обща позиция за използването на замразените руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна, и как да отговорят на нарастващата сила на китайския износ на ключови пазари, предаде Ройтерс. 

Преговарящи от САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада от седмици обсъждат как най-добре да използват руските финансови активи на стойност около 300 млрд. д., които бяха замразени малко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 година. 

САЩ оказват натиск да се намери начин за използване на бъдещите приходи от тези активи - чрез емитиране на облигации или, което е по-вероятно - чрез предоставяне на кредит на Киев, който би могъл да осигури на украинските власти 50 млрд. д. в краткосрочен план. 

Трябва обаче да бъдат разрешени множество юридически и технически въпроси, което означава, че в Стреза не може да се очаква окончателно споразумение, отбелязват няколко длъжностни лица. Това означава, че неформалните разговори ще продължат, за да бъде представено предложение пред държавните и правителствени ръководители на Г-7, които ще се съберат в Пулия, Южна Италия, между 13 и 15 юни. 
   
Идеята Г-7 да емитира облигации за Украйна изглежда е загубила подкрепа, като сега САЩ предлагат кредит, гарантиран с приходи от замразените активи. 

Трябва да се постигне яснота по въпроси като това, кой ще администрира кредита (Световната банка или друга организация), как той ще бъде гарантиран, как могат да бъдат оценени бъдещите печалби и какво ще стане в случай на мирно споразумение с Русия. 

Европейските представители са особено предпазливи, като според един европейски дипломат вземането на окончателно решение може да отнеме "седмици, ако не и месеци". 

Юридически усложнения 

Италия тази година председателства Г-7 и икономическият й министър Джанкарло Джорджети миналата седмица посочи, че пред американското предложение за използване на руските активи има "доста сериозни юридически усложнения", които трябва да бъдат изяснени. 
  
Японският финансов министър Шуничи Судзуки също подчерта, че евентуално споразумение трябва да съответства на международното право. 
 
Русия многократно е предупреждавала Запада, че ще има последици, ако се посегне на активите й, и обвини Вашингтон, че притиска Европа да предприеме по-радикални стъпки в подкрепа на Киев. 
   
Перспективите пред световната търговия ще бъде друга централна тема в Стреза, след като миналата седмица САЩ обявиха значителни увеличения на митата за внос на китайски стоки, включително батерии за електромобили, компютърни чипове и медицински продукти. След американското решение Джорджети заяви, че се води "търговска война", отразяваща геополитическото напрежение, и предупреди за риска от фрагментация на световната търговия. 
        
САЩ не призовават партньорите си да предприемат подобни мерки срещу Китай, но според източник е възможно да окажат натиск заключителното изявление от срещата на Г-7 да изрази съвместна загриженост от това, което Вашингтон нарича промишлен "свръхкапацитет" на Пекин. 
 
Други теми, които ще бъдат обсъждани в Стреза според официалната програма на италианското председателство, ще включват влиянието на изкуствения интелект върху световната икономика, както и "преглед" на санкциите срещу Русия. В дневния ред са и данъчни въпроси на фона на усилията на Италия да съживи сделката за световен минимален данък за мултинационалните компании. През 2021 г. тя бе подкрепена от около 140 държави, но все още не е напълно въведена заради съпротивата на САЩ и други страни.

Източник: БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Най задлъжнелите страни в света-Г-7 се превърнаха в най големите крадци ! Така са свикнали от векове и така продължават !

24.05.2024 13:45:49

Анонимен

Тези нещастници са изпаднали в когнитивен дисонанс. От една страна не искат укрите да загубят войната, която те вече са загубили. Отдруга не искат да влагат пари в нещо, за което са убедени, че е губещо. От трета страна не искат да си имат неприятности с руснаците, които без никакво съмнение ще си вземат парите обратно и ще си искат дори лихвите. Малоумниците добре знаят, че нямат законово право, а варианто с кредита, обезпечен с приходите от руски активи, без съгласието на руснаците е направо смешен. Европейците разбират и друго-щатите печелятт най-много от войната и евентуално ще загубят най-малко от контрамерките на Русия, ама европейците ще го отнесат със страшна сила.

24.05.2024 11:27:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.