• 21 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции

България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции

/КРОСС/ България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции. Това стана ясно по време на работната визита в Рим на министърът на културата Кръстю Кръстев. Той разговаря с президента на световноизвестната киностудия "Cinecittà" - г-жа Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. В хода на разговора бяха набелязани конкретни възможности, благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия.

По време на срещата бе подчертано, че на европейско ниво Италия има пряка връзка с ИА „Национален филмов център" и в този аспект сътрудничеството би могло да се осъществи още по-лесно. Обсъдени бяха различните системи за финансиране в двете страни, както италианският опит в копродукциите с останалите европейски страни. Участниците в срещата се съгласиха, че този пример би могъл да се приложи и по отношение на партньорството България - Италия.

Министър Кръстев, президентът Сбариджа и продуцентът де Карлес се обединиха около мнението, че страните ни имат отлични постижения в киното и трябва да продължим заедно да развиваме проекти, които биха били приети много добре от публиката и на двете страни.

По думите на министър Кръстев има необходимост и от по-обстоен преглед на законодателството у нас в тази област, като би било добре заедно със Закона за филмовата индустрия да се синхронизират всички засегнати подзаконови нормативни актове, а също така да се разгледа възможността за синхронизация между българската и италианската нормативна уредба.

Бяха посочени вече успешни добри примери за българо-италиански копродукции.

„Българските и италианските продуценти работят много добре и ако им се даде определена рамка, биха били улеснени допълнително. Когато пазарът бъде регламентиран, всички ще работят много по-прозрачно и по-лесно", посочи Франческо Мартино де Карлес.

Министър Кръстев посочи, че се очаква в края на есента да има по-голяма яснота по отношение на изчистването на нормативната уредба, свързана с родното филмопроизводство. Той отправи покана към представителите на италианското кино да посетят България, за да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември. Министърът изрази желанието си да се разгледат по-обстойно различните инструменти за сътрудничество между световноизвестната киностудия "Cinecittà" и ИА „Национален филмов център".

Министър Кръстев посети и 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим. По време на събитието специален гост бе и българската актриса Мария Бакалова, която имаше среща с публиката. Събитието се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското Министерство на културата, под патронажа на посолството ни в Италия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.