• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Италия направи първата си крачка за излизане от ЕС

Италия направи първата си крачка за излизане от ЕС

/КРОСС/ Джанлуиджи Параджоне - популярен италиански сенатор - обяви, че основава "Италекзит" с цел да извади Италия от Европейския съюз. Той се опитва да капитализира антибрюкселските настроения в момент, в който страната се бори да съживи икономиката си, пострадала от коронавируса, коментират от "Ройтерс". Джанлуиджи Параджоне е бивш телевизионен журналист. Преди да обяви създаването на Италекзит, той се е срещнал и разговарял с архитекта на Брекзит - Найджъл Фараж.
Заставайки пред италианския Сенат, Параджони обяви за медиите:
"Ние не можем повече да бъдем шантажирани от страни, които накърняват престижа на Италия. Само наистина суверенни държави като Великобритания могат да се справят с икономическата криза, предизвикана от пандемията". Тепърва ще се види дали движението на Параджоне може да яхне вълната антиевропейски настроения, които се увеличиха през последните години, но им липсваше политическа платформа, която да стане техен изразител.
Параджоне е бивш член на лявото антисистемно Движение "Пет звезди", което обаче напусна, след като то сформира правителство с проевропейската италианска Демократическа партия и заради това промени иначе критичното си отношение към институциите в Брюксел. Дори "Северна лига" на Матео Салвини, която до този момент е основното ядро на евроскептиците, зае по-мека позиция спрямо Брюксел и еврото с цел да си спечели уважението на лидерите от Европейския съюз.
Параджоне вероятно е подбрал възможно най-подходящия момент за учредяване на движението си, след като днес евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и план за възстановяване от пандемията от коронавирус, а по-конкретно се обединиха около финансов пакет в размер на 750 милиарда евро. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте коментира, че 28% от финансовия пакет ще бъдат за Италия под формата на грантове и заеми, които "ще променят лицето на страната".
Параджоне обаче бе категоричен: "Другите искат да променят Европа, а ние искаме да я напуснем". Позицията му има големи шансове да срещне одобрение, след като през последните години евроскептиците в Италия се увеличават и по-ожесточено обвиняват Брюксел за хроничната икономическа стагнация и за трудностите при справянето с проблема с мигрантите, пристигащи от Африка.
Тази тенденция е особено натъжаваща, ако се погледне как през 1998 г. според проучване на "Евробарометър" 69% от италианците са подкрепяли членството в Европейския съюз, през 2002 г. техният брой се е увеличил и е достигнал 79 процента, а в същото време в края на миналия май само 39% от италианците са споделили, че имат доверие в европейските институции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.