• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Извънредно: Незаконно прокаран кабел довел до фаталния инцидент с шахтата убиец на бул. "Гешов"

Извънредно: Незаконно прокаран кабел довел до фаталния инцидент с шахтата убиец на бул. "Гешов"

/КРОСС/ Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски". За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. Това показва проверката на Столична община, която беше наредена след инцидента, при който дете почина от токов удар на тротоара.

„Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити. Да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете“, обяви в началото на брифинга кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия", съобщи Фандъкова.

И в трите преместваеми обекта на тротоара са открити пропуски и нарушения. Нарушения има и при другите два павилиона, които са на територията на болницата. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София.

По думите на Йорданка Фандъкова договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г. На базата на нея се сключва договор за присъединяване. В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа, обясни тя.

Този обект е захранен и е пусна ел. енергия без обектът да е въведен в експлоатация, потвърди и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите, стана ясно още на брифинга.

През юли 2019 г. на същото място при реконструкция на светофарната уредба са били отстранени всички незаконни кабели, които са били установени в района на кръстовището. "Тези кабели са били установени към същата локация и са водели към подобни павилиони, които по онова време са били разположени там", съобщи Димитър Петров – директор на дирекция ''Управление и анализ на трафика".

Регламентирано шахтите се проверяват два пъти в годината, уточни той.

Йорданка Фандъкова информира, че се вече се работи по изграждане на система от датчици и при нерегламентирано отваряне на шахти да се реагира веднага. Целта е да се започне с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът им ще бъде да реагират до 24 часа при отваряне.

Токов удар уби дете на тротоар на бул. "Иван Гешов" в неделя. Шестнайсетгодишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци.

След инцидента бяха назначение множество проверки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А прокуратурата вероятно води разследване срещу неизвестен извършител.

17.02.2021 17:54:39

въпроси

А шахтата не е ли собственост на Общината и не е ли направена скоро, при последните ремонти? Тогава никой ли не е видял въпросния "незаконен" кабел? И защо самата шахта не е занулена по правилата? Как Общината е приела обекта и как ЧЕЗ захранва нелегални обекти? Всичко това е резултат на повсеместна корупция и замитане на отговорността!

17.02.2021 15:30:49

Анонимен

Тези незаконни обекти са от години в експлоатация и трябва да се случи нещастие Общината да разбере това.

17.02.2021 12:52:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.