• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Шоково поскъпване на живота

Шоково поскъпване на живота

/КРОСС/ Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите. Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана. В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван", заяви Иванов. „Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира, заяви Иванов.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички. Това, че битовите потребители са защитени все още, не означава, че и тях няма да ги засегне, заяви Антон Иванов. По думите му процесът е общоевропейски. Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат тези цени, на които произвежда България, коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. В системата има дружества, които генерират по-голяма от очакваното печалба. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант, смята Антон Иванов. Според него има варианти, които да постигнат балансираност, но трябват по-големи усилия от онези, които се демонстрирали в момента с казването „ние сме готови да дадем по 50 лева на всеки".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.