• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Иван Иванов: Приоритет остава българската продукция

Иван Иванов: Приоритет остава българската продукция

/КРОСС/ В разчетите за Бюджет 2022 г. са предвидени 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производители, животновъди и растениевъди. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тези средства ще достигнат до тях по две схеми. 30 милиона ще бъдат разпределени по схемата de minimis специално за оранжерийното производство. „След приемането на бюджета започва незабавна нотификация на държавни помощи по т.нар. КОВИД мярка в размер на 111 милиона. Те трябва да бъдат нотифицирани от ЕС и до края на юни изплатени на земеделските производители", обясни министърът.

От 900 ха оранжерии 200 са отопляеми, но голяма част от тях още миналата година не са работили. „Призоваваме всеки земеделски производител да не прекъсва дейността си, защото оттук нататък нашите действия по отношение на държавните помощи ще бъдат насочени към обвързаната с производство подкрепа, т.е. ще поддържаме тези, които имат капацитет да произвеждат. Дори 1 кг домати и краставици да са произвели миналата година земеделските производители, ще получат държавна помощ", заяви Иван Иванов.

Той заяви, че скоро ще има разчети за бъдещия Стратегически план, който ще определя българската стопанска политика, която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС за следващите пет години.

Приоритет остава българската продукция, като фокус ще бъде поставен и върху нелоялната конкуренция при внос от трети страни, коментира земеделският министър.

По отношение на проблемите в животновъдния сектор и заканите за национален протест, Иванов обясни, че проблемите в сектора се дължат на политическата криза от миналата година. „Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на ДДС, то е записано в коалиционното споразумение, но за съжаление тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета", добави той.

Министърът каза още, че вдигането на осигуровките на производителите е сериозна тема, която обаче бива неглижирана през последните години.

Иван Иванов коментира и случая от село Антон. „Тече проверка. Държавен фонд „Земеделие" ще разследва въпросния производител и субсидиите, които той е получавал. Хора като него развалят имиджа на целия бранш. Освен това ще се разследват и всички, получавали неправомерно средства, заради близостта си с управляващите", категоричен е министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.