• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Владимир Иванов: В момента пазарът е равновесен, с ясно изразена тенденция надолу

Владимир Иванов: В момента пазарът е равновесен, с ясно изразена тенденция надолу

/КРОСС/ Към момента няма пряко последствие върху пазара от птичия грип. Ако проблемът се локализира бързо и проблемът не се разрасне, няма да видим изменения в пазара. Това каза председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в предаването „Говори сега" по БНТ.

В момента няма дефицит на яйца и пилешко месо, дори в най-силно засегнатите в страната райони.

В момента пазарът е равновесен, с ясно изразена тенденция надолу. „За разлика от миналия ноември, когато имахме тенденция нагоре и абсолютна неяснота какво се случва в световен мащаб", обясни Иванов.

В последните шест месеца при основните хранителни продукти графиките са почти без изменение. Вариации има при плодовете и зеленчуците. „Лятното производство беше много обременено от лошата реколта. Тази година ще ядем по-скъпи плодове, особено от нашите географски ширини. След поскъпването 2021 г. оранжерийното производство няма промяна. Т.е. ние имаме нормално действащ пазар, който е следствие на брутална конкуренция. Не виждам откъде би могло да се получи някакво ненормално явление. Имаме абсолютна стагнация на световния пазар, спад в цените на зърното с около 200 долара, на царевицата - под 200 долара", поясни Иванов.

Очакванията му са за по-ниски равнища на цените спрямо 2022 г. „Не очаквам началото на новата година да тръгне с резки движения. Ако има някакви изменения, те ще са в рамките на нормалния статистически процент", смята председателят на ДКСБТ.

Прогнозата обаче е към днешна дата. Ако геополитическата ситуация в Близкия изток ескалира, това неминуемо ще се отрази върху цените, допълни Иванов.

„Достъпно за вас" е мярка, включваща целева група от 50 продуктови групи, необходими за оцеляването - храни от първа необходимост. „Посочва се най-ниското ниво на цената под марката за конкретния продукт, като продуктите не трябва да бъдат заместващи. Самите търговски субекти определят цената по абсолютно стопански начин, без намеса от страна на когото и да било, за да не се допусне да се нарушава законодателството", обясни Владимир Иванов.

В кампанията вече участват над 350 обекта, като броят им непрекъснато се увеличава.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.