• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Замърсена вода на плажове по Южното Черноморие

Замърсена вода на плажове по Южното Черноморие

/КРОСС/ Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди.

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители”.

Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. Досега не сме забелязали от 2-3 месеца да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба”, заяви Веселин Налбантов, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от посетителите на морето.

„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и добре изглеждам за моите години”, заяви Налбантов. „Апелирам прокуратурата да се самосезира”, каза още той.

„Ние ще се съберем. Апелирам моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение за такива оплаквания”, каза Налбантов.

Очаква се днес писмена реакция на РЗИ-Бургас и на МЗ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако наистина са замърсени плажовете ,защо тази асоциация не е оповестила веднага,а чака да се отровим.Отново се харчат европейски пари и се печелят конкурси по европейски програми от пълни безхаберници.Не ги е грижа за нашетоздраве,а се чудят как да оправдаят парите ,които са взели и да си направят безплатна почивка.Нужно е да има по-голям контрол за харченето на парите по проекти!

18.08.2023 09:52:54

Анонимен

Много арогантно изказване на този Налбантов. Ако наистина замърсяват, а много ог тях или от общинските администрации, наистина замърсяват, да им съдерат задниците. Направо да им конфискуват хотелите. Не бива да се позволява на шепа идиоти да убиват национално достояние. Що се отнася до разминаванията съм сигурен, че РЗИ на места са купени или мотивирани именно със същия мотив: ... даваме хляб на хората... Да, ама на едни дават, като в същото време от други вземат. Никой не се бил оплаквал, а как да се оплаче като не подозира, а за миризмата псува, ама почивката му е там, няма къде да отиде.

18.08.2023 09:39:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.