• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Спад в консумацията на вино на фона на коронакризата

Спад в консумацията на вино на фона на коронакризата

/КРОСС/ Спад в купуването на по-скъпи вина както у нас, така и в чужбина, отчитат от Лозаро-винарската камара. Все повече потребители предпочитат по-нисък клас вина, които са по-евтини. Като цяло от бранша регистрират спад в потреблението на вино у нас след пандемията. А най-потърпевши са малките изби.

По данни на Лозаро-винарската камара заради пандемията малките изби отчитат над 80% спад в продажбите през последните 4 месеца.

Евгени Харамлийски, Лозаро-винарска камара: Малките изби не могат да работят с търговските вериги, в същото време не могат да реализират виното си в ресторантите. Освен това нямат капацитет, за да изнасят и това в един момент ги блокира.Това в момента е състоянието им и то е доста тежко.

За да помогне Държавен фонд "Земеделие" отпуска средства за кризисно съхранение на вино. Документи по мярката ще се приемат от 13 до 24 юли. Могат да кандидатстват само лицензирани винарски предприятия, както и организации на производители. Те ще получат по 4 ст. за литър складирано вино всеки месец, което трябва да е произведено у нас и временно изтеглено от пазара. Половината от парите по мярката са европейски, а останалите са от програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор у нас.

Евгени Харамлийски: За всяка една изба, независимо от нейните размери, ще бъде изключително добра помощ. Малките изби ще получат респективно по-малко пари, защото помощта е съразмерна на обема вино, големите изби ще получат повече пари.

Винопроизводители от цялата страна одобряват мярката, която се прилага за първи път у нас и планират да се възползват от нея.

Димчо Райнов - винопроизводител, село Нисово, Русенско: Това е наистина една глътка въздух за нас. Тази година за първи път се обърна внимание на винопроизводителите.

Никола Зикатанов, винопроизводител, гр. Мелник: Такава мярка се прилага в Европейския съюз от много години в почти всички страни, мисля, че ще е полезна, вече разучихме документите, имаме възможност да участваме в нея.

Павел Граматиков, собственик на винарска изба, гр. Петрич: Нямаме притеснения от това, че големите изби ще вземат повече, а малките изби ще вземат по-малко по тази мярка. Тя е дадена за всички, защитава общите интереси. За нас ще бъде много ценна и своевременна.

Колко наши изби ще се възползват от мярката засега не е ясно. Експертите обаче са категорични, че тепърва предстои борба за завоюване на пазари на вино и със сигурност ще има преразпределение на българската и световната карта на винопроизводителите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.