• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Ваня Григорова, общински съветник: На 9 юни очаквайте провал на лявото в България

Ваня Григорова, общински съветник: На 9 юни очаквайте провал на лявото в България

/КРОСС/ Изненада ли ви нещо в Столичната община, или засега всичко е според очакванията, г-жо Григорова?

- Приятната изненада е, че там има служители, познаващи чудесно процедурите и правилата. С други думи, има кой да консултира новите общински съветници. За да може решенията, които взимат, да са законни, ако администрацията не иска да бойкотира новите управляващи, разбира се.

Има ли бойкотиращи в администрацията?

В администрацията - не, но сред управляващите някои търговски дружества да. Неприятната изненада е, че голяма част от дейността на общинските съветници не е политическа, а чиновническа. Това е хабене на ресурс, което не позволява генерално да се променя управлението на града.

Когато се налага един директор на болница да иска разрешение от Комисията по здравеопазване да закупи рентген със средства на болницата, решението впоследствие трябва да мине и през сесия на Столичния общински съвет.

Това по същество е блокаж на работата на общинските съветници. Няма как да се взимат генерални решения за посоката на развитие на Столичната община, когато се занимаваме с дребнотемия. Такива въпроси би трябвало да се решават по предварително зададени правила от администрацията на общината, примерно, не от общинските съветници. Ние, 61 общински съветници, сме затрупани с дребнотемия. А трябва да положим усилия да сме запознати със сериозните проблеми на София, за да ги решаваме.

Доколко е в час с тях кметът Васил Терзиев?

- Няма как да бъде в час. Той има нужда от време, за да се адаптира към администрацията, към порядките и да реши кои от тях да бъдат променени с цел общината да работи по-ефективно. При него обаче проблемът е много по-дълбок: той никога не се е занимавал с обществена дейност.

Никога не се е ангажирал с решаване на обществени проблеми. Дори да има доброто желание да промени нещо, което вероятно е така поне в някои области, му е трудно да се адаптира към необходимостта да води разговори, не да издава заповеди. Защото можеш да заповядваш на администрацията.

На гражданите не можеш. Колкото и българската демокрация да е на ниско ниво и неработеща, гражданите знаят, че имат права и че не може кметът или зам.кметът да размаха камшика и да разпореди: ще стане това, няма да стане онова.

Трябва да потърсят начин за постигане на онова, което са решили.

- Кметът трябва да убеди хората, че това, което той смята за правилно, наистина е най-правилното и най-ефективно действие, което следва да се предприеме. Той трябва да свикне, че ще бъде обиждан от хора, които искат нещо да се случи и са несъгласни с онова, което той и неговият екип смятат за правилно.

А гражданите от своя страна да разберат, че има някои ограничения, които не позволяват всичко, което наистина трябва да се случи, да стане сега и веднага. Но кметът трябва да покаже достатъчно воля, за да решава проблемите. Впрочем, от ПП-ДБ бойкотират собствените си хора.

Когато в края на ноември 2023 падна първият сняг, имаше проблем с падналите дървета, но районните кметове на тези партии, които са с втори мандат, не съдействаха на Васил Терзиев за справянето с този проблем. Това е, меко казано, смущаващо.

Каква е съдбата на жалбата, която подадохте във връзка със съмнението за манипулации на резултатите от местните избори в София?

- Целта на жалбата е да се провери дали флашките с резултатите от машинното гласуване са манипулирани. Да, оказа се, че немалка част от тях - над 300 от общо към 1600, т.е. всяка пета, са манипулирани. Това са детайли от експертизата на вещите лица, но не се стигна до заседанието на съда, тъй като експертизата е дълга и подробна - над 100 страници, и е предадена в 16 ч. на предходния ден.

Абсурден е аргументът на отсрещната страна, след направения преглед на флашките, че всъщност Васил Терзиев има още 600 гласа в повече вследствие на този преглед.

На какво се базираме: на флашки, които са манипулирани? Очевидно е, че тези резултати са недостоверни, поради което очаквам, че съдът ще вземе справедливо решение по този случай. Заседанието е насрочено за 26 април.

Друг е въпросът какво ще се случи при евентуално касиране на изборите, тъй като отношенията ни с Корнелия Нинова се изостриха и не очаквам да бъда кандидат на БСП в новите избори, които ще бъдат насрочени. Поради това явяването ми на тях е под въпрос.

А под въпрос ли е първото ви място в листата на Левицата за евродепутати?

- Няма да съм в листата на Левицата за европейските избори. Националните са значително по-важни за мен. За съжаление, ляво обединение за парламентарните избори няма как да се случи, тъй като "Позитано" поведе вътрешна битка срещу най-успешната си организация - софийската.

Сривът на левите, социални организации в целия спектър е пагубно за българските работещи и аз няма как да съм просто наблюдател на погрома, който се задава. Но форматът предстои да се уточни.

Присъствахте на сбирката в НДК, където бе сформирано лявото сдружение "Бузлуджа". В нея участваха лица, част от които са изключени от БСП, а други са от опозицията на Корнелия Нинова. Обаче, както казва народът, със стари магарета нов цирк не се прави...

- Не виждам политически субект там. Според мен това е по-скоро опит за консолидиране на хората, които по някакъв начин и поради различни причини са отпаднали от левицата, понеже Нинова изстъргва партията си. Вследствие на това изключително читави хора излизат от политиката и вече не може да се разчита на експертния им потенциал.

Сбирката в НДК бе опит да се формира някакъв център, около който да гравитират такива хора и да може лявото да се ползва от експертизата им. Не бих твърдяла, че формацията "Бузлуджа" ще бъде регистрирана като партия и че ще се явява на избори.

Защо ви поканиха на сбирката?

- Присъствах там, понеже смятам, че председателят на Софийската организация на БСП Иван Таков има нужда от подкрепа в този тежък за него момент. Не съм част от БСП, но ние с него бяхме отбор в предизборната кампания, продължаваме да сме отбор и в Столичния общински съвет.

Няма как да не окажа подкрепа, когато виждам ожесточената кампания от страна на "Позитано" срещу "Леге". На ул. "Леге" е седалището на Софийската организация на БСП. Това са хората, с които постигнахме изборен резултат, за който Нинова не можеше да мечтае.

Какъв е интересът на г-жа Председателката да унищожава най-ефективната си организация?


- Не бих могла да отговоря на този въпрос. Но, когато работиш против своите, очевидно работиш за чуждите. Обаче аз не съм член на БСП, не смятам да се връщам в нея, само коментирам.

А нашумелия напоследък политически проект "Трети март" бихте ли коментирали? Ако наистина е под егидата на президента Радев, редно ли е той да напусне поста си и да го оглави още сега, не да чака края на мандата си? Защото желязото се кове докато е горещо.

- Президентът ни от няколко години се засипва да скочи и в последния момент се спира. Очевидно е, че или не съзира потенциал в нещо, което не е оглавено от него, или преценява, че още не е дошъл неговият момент. Румен Радев трябваше да оглави "Трети март" и не бе късно да го направи дори в началото на 2024 г.

Вече не смятам, че е склонен да напусне поста си. Но ако изчака да свърши вторият му мандат, опасявам се, че ще се повтори онова, което се случи с президента Георги Първанов той изчака да приключи вторият му мандат и тогава създаде АБВ, когато вече не разполага с институционалността на позицията и обществената тежест е по-малка. Ако един политик смята, че има какво да даде на обществото, трябва да го направи сега, веднага. Защото дереджето на държавата ни никак не е добро

Дереджето на държавата на какво ви прилича?

- На фарс. Едната част от Сглобката изобщо не знаеше какво прави. Те импровизираха. Дойдоха с амбицията да изчегъртат ГЕРБ и ДПС, след което започнаха да управляват с тях. А ГЕРБ и Бойко Борисов персонално успяват да задушат всеки в прегръдката си. Опасявам се, че в голямата си част ПП-ДБ са хора без опит.

Това не е осъдително. Може да си без опит, но в такъв случай трябва да послушаш хората с опит. Първо трябва да разбереш как функционира дадена система и после да я реформираш. А те изглеждат като слон в стъкларски магазин: влизат вътре и искат да променят нещо, но изпочупват всички чинии, строшават огледалата и след това се чудят какво се е случило. Ами вие го направихте, защото не разбрахте по кои пътеки да минете, за да пренаредите магазина. Така улеснихте ГЕРБ и ДПС да ви окарикатурят. Всъщност сами се окарикатурихте.

 За съжаление резултатът от извънредните парламентарни избори ще е кажи-речи същият, както при предишните редовни.

- По всяка вероятност оплюващите се един друг отново трябва да се прегърнат. Припомням: когато четирите дами от ГЕРБ обявиха края на преговорите, Мария Габриел каза нещо много важно: "Времето, в което се водиха разговорите, не е загубено, по споразумението сме се разбрали на 99 процента, нямаме разминавания по политиките".

Известно е, че ПП-ДБ и ГЕРБ не се различават по политиките си, проблем им бяха постовете. Габриел каза още, че тези разговори може да бъдат добра база за следизборно коалиционно споразумение. Очевидно е, че техните очаквания са отново да се прегърнат.

Опасявам се, че на извънредните парламентарни избори лявото, социално ориентираното, ще претърпи тежка загуба. Очертава се голям провал именно за това политическо течение, което би трябвало да е водещо в държавата, която е най-бедна в Европейския съюз. Лявото и национално отговорното в момента трябва да е водещото.Но не се очертава да е

Правилно ли е бонуси за Великден да получат само възрастните, чиито пенсии са под линията на бедност - 526 лв.?

- Лошото е, че в момента пенсионната система не е в добро състояние. Именно поради това се взимат не толкова принципни решения. Но в настоящия случай бонусите са популизъм, разиграван пред електората от някои политически партии заради предстоящите избори.

Ще оцелеят ли пенсионерите при либерализацията на цените на електроенергията? Впрочем, никой не ни задължава да я започваме сега. Евродирективата за нея не поставя срокове.

- Много трудно биха оцелели. Предвидено е подпомагане за хора, чийто доход е под определена граница. Но се опасявам - това е доказано през годините, че когато солидарността в определена област се прави през социално подпомагане, социалните плащания се ограничават и техният размер е символичен, защото няма достатъчно средства.

А няма достатъчно средства, понеже държавата се свива в един изключително малък бюджет. Нашата държава се е оттеглила от обществения живот. Даваме ли си сметка колко страшно звучи това?!

 


Източник/Автор: в. Минаха години/Зорница Веселинова

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нещо не разбарах. Госпожата политик ли е или експерт? Ако е политик, то водещото следва да е идеология. Ако просто иска да разчита на експертизата на някого, то той не следва да е в политическото ръководство, защото няма да формулира идеи, а ще реализира политики, разработени на основата на водещата идеология. Дълго и бозаджийско изложение.

15.04.2024 15:54:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.