• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Теодор Стойчев: Евроизборите ще определят как ще живеем през следващите 5 години

Теодор Стойчев: Евроизборите ще определят как ще живеем през следващите 5 години
Как гласът ни може да определи позицията на Европа във време на войни

/КРОСС/ „Вътрешнополитическите спорове и вътрешнополитическите теми ще изместят до голяма степен европейските. Това обаче нямаше да изглежда по-различно и да бяха само европейските избори, вместо 2 в 1, ако трябва да бъдем откровени. Същото се случи и през 2019 г. на евроизборите".

Това каза в предаването „Тази сутрин" Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София, по повод наближаващите избори 2 в 1. Припомняме, че на последните избори през 2019 г. до урните излязоха 32,64 % от българските граждани.

„Предполагам, че сега ще бъдат повече в крайна сметка, така че има и добра страна на съчетаването на изборите 2 в 1, защото е важно все пак да говорим наистина и за двете неща - вътрешната политика, но и за ЕС - Кои са големите теми в него, какво ще решава следващият ЕП?", каза той.

Тези хора разказват личните си истории - за преживяното от тях потисничество или крехкостта на демокрацията - и искат да ги предадат на своите внуци и следващите поколения. Те разкриват как гласуването не е нещо, което трябва да приемат за даденост и се обръщат към зрителя с призив да използват гласа си.

„Ние говорим не само за европейските избори и за бъдещето на ЕС, а говорим за важността на демокрацията. Това е нещо, което у нас изглежда, че не е толкова оценено, ние сякаш не сме доволни от начина, по който функционира нашата демокрация, за съжаление. Но е важно да си говорим, че демокрацията е постижение и ние трябва да я защитаваме, защото ако не живеем в демокрация, живеем в една друга система, в която хората определено не живеят добре и това дали ще гласуваш, или не на избори няма никакво значение", каза той.

„В този клип, който ще пуснем днес по социалните мрежи, събираме различни поколения. Съответно има прабаби и прадядовци, които говорят на свои наследници, познати, или просто на други млади хора, като им предават посланието да пазят демокрацията, защото те не са живели през целия си живот в демокрация. Имаме хора от тогавашната Чехословакия, които са били свидетели на събитията от Пражката пролет, има хора, които разказват за Втората световна война от Франция, хора, които предават опита си от Португалия, когато са живеели в една доста по-тоталитарна система", обяснява още той.

„На нас постоянно ни се повтаря, че сме малки и от нас нищо не зависи, което абсолютно не е вярно. Ние сме средна европейска държава - и по територия, и по население, и от нас зависи как ще бъдем тази средна европейска държава и като важност в ЕС. Затова е важно да осъзнаваме тези неща и да знаем как функционира съюзът", каза той.

Според него изследването на „ЕвроБарометър" показва, че българите се интересуват най-много от това да повишим жизнения си стандарт - да живеем по-добре. От друга страна у нас не осъзнаваме важността на евроизборите от геополитическа гледна точка.

„Залогът в геополитически план е, че за съжаление, за първи път от много десетилетия има война до нас, също така и конфликтът в Близкия изток. Спрямо това и как ще гласуваме на следващите избори ще се определи и как ще живеем през следващите 5 години и накъде ще се движи Европа", каза той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.