• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

/КРОСС/ Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система, и че въобще означава някаква знакова промяна.

"Като се има предвид, че управлението зависи и от решението на коалиционните партньори, г-н Каракачанов беше много категоричен снощи... Просто една снимка, според мен, не е достатъчна, за да има такава категоричност в идеята за днешния ден. Макар че протестиращите вече празнуваха. Но това не е за първи път. Почти всяка седмица започва с послание, което се излъчва от протеста - очакване за победа.

Друг е въпросът как ще интерпретираме победата. И друг път съм казвала, че исканията на протестиращите - оставка на премиера и оставка на главния прокурор - първо, няма как да се случи заедно, второ, оставката на Борисов не означава промяна на управлението непременно.

Няма ясно искане за предсрочни избори, няма ясни послания как отиваме към предсрочните избори. Протестиращите някак си всичките си послания фокусират към днешния ден и към сега, в момента. Имаше някакви послания за машинно гласуване, но всички знаем, че това изисква Народно събрание и поправка на Изборния кодекс. Според мен, ситуацията е по-скоро позиционна."

Какво се крие зад появата на снимката, какво се крие зад появата на Доган иззад розите... зад припомнянето на негова реч от 2009 година, в какъв етап от "сценария" навлизаме?

"Според мен ние вече сме в подготовка на избори (предсрочни или не). ГЕРБ си събра вече актива... В този смисъл можем да интерпретираме и появата на Ахмед Доган. ДПС досега беше извън политическата битка. След социологическите прогнози аз очаквах ДПС да се появи, за да влезе в една по-решаваща позиция по отношение на приближаващите избори. За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила (и не по-нагоре, и не по-надолу) в електоралните класации. ДПС всъщност припомня ключовото значение на собствената им партия и разпределението на властовия ресурс, който се получава от избори."

Буруджиева акцентира, че няма как да има носене на отговорност, когато няма ясно политическо предложение. И докато протестът не го излъчи, сила ще набира партията именно на Слави Трифонов, която не е толкова знаково обвързана с протеста, но е единствената, която е дала ясно и категорично - различно от това на управляващите - послание (какво те искат да постигнат в политиката).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Проф.Христо Георгиев

Не ме удовлетворява една тенденция, има я дори в лагера на част от протестиращите, не всички, отново да се извади на бял свят фамозната роля на ДПС, на Ахмед Доган, на Пеевски в целия този модел. Те имат роля, безспорно имаха и в последните години управление на страната, но голямото бедствие си беше ГЕРБ и то беше такова още в началото. Друг е въпросът, че беше нужно да покаже всички свои възможности, да се разгърне в пълен мащаб и да се превърне в, едва ли не, антропологическа катастрофа за нацията и в резил. Не в ДПС е първичният заразител на политическото пространство. Политическият ни модел в момента е възможен като такъв и трябва да бъде реформиран благодарение на срастване на задкулисие, партии, институции в една отровна смесица, което ни превърна в мафия с държава. Такива примери няма. Дори Колумбия по времето на Ескобар не беше. Може би Черна гора, Косово донякъде, но и там не е такова срастването между мафия и политическа система и модел. На това е олицетворение ГЕРБ и Бойко Борисов е ключовата фигура, кръстникът на тази мафия

10.08.2020 15:56:13

Пламен Атанасов, бивш съпруг на Буруджиева

Тая дърта курветина, началничка на кабинета на Станишев, да си затваря плювалника, че заедно с тия от БСП като нея, дето подкрепят Мутрата, ще ходят колективно в панделата - а тя специално в Сливенския женски, при кривите краставици...

10.08.2020 15:55:46

Анонимен

Госпожата е сполучлив израз на тоталното объркване до което ни докараха така наречените политици на прехода. Всъщност, в по-голямата си част алчни мутри или безволни наивници. Отново България не случи на управници и така загуби нови 30 години.

10.08.2020 15:22:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.