• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ДПС разпредели силите и в този парламент, и създаде хаос умишлено

ДПС разпредели силите и в този парламент, и създаде хаос умишлено

/КРОСС/ Когато става въпрос за избори в България винаги трябва да следим много внимателно това, което са направили най-умелите в изборните състезания у нас – Движението за права и свободи (ДПС). 

Не вярвате? Да погледнем фактите.

Защо ДПС са най-умелите на избори в България

За всичките си десет участия в избори от 1991 г. ДПС са получавали в проценти, които, както знаем зависят от активността, най-малко 5,4% от вота и най-много до 14.8% през 2014 г. или 500 000 гласа. При пълна мобилизация на изборите през 2009 г. движението получава почти 600 000 хиляди гласа. Ако бяха получили такъв резултатите тази неделя, ДПС щяха да бъдат втора политическа сила в страната и преди партия „Има такъв народ“.

Когато се стигне до изборна стратегия и математика, всички други партии в България са аматьори от квартален драмсъстав. Във всеки час от денонощието, във всеки сезон и във всяко кътче от планетата ДПС знае с точност до един човек на колко избиратели може да разчита, когато се разкрият изборните секции. Самият вездесъщ лидер на партията го е заявявал. И има защо.

За 30 години ДПС успя да изгради изключително дисциплинирана, почти военизирана, организация за изборни кампании. Има си десетници, стотници, хилядници. В България и по света. Има си купувачи, прекупвачи, дилъри на гласове. Застъпници и наблюдатели. Обучени и тренирани. Реакцията е мигновена, ако и когато това е необходимо. Няма нерешителност или колебание. ДПС с години отглежда общност, за която се грижи 365 дни в годината. ДПС осигурява работа на своя електорат – у нас и в чужбина. И под чужбина не се разбира само Турция. Сезонните работници в цяла Европа са също добре организиран бизнес от обръчите от фирми, с които неслучайно се похвали преди години Ахмед Доган. ДПС осигурява обществени поръчки и държавна работа на когото трябва. ДПС осигурява обучение отново у нас и в чужбина на онези млади, чийто потенциал иска да развива. ДПС изгражда интегритет. По този начин всички тези хора очакват преди всеки избор да им се посочи как трябва да гласуват от техния пряк отговорник по веригата в тази военизирана машина.

Не на последно място – партията разполага с достатъчен финансов ресурс. За да влезе в ромските гета и да купува гласове, която и да е партия (например ГЕРБ), първо трябва да поиска разрешение именно от ДПС. Ако не е налице „поне едно намигване“ от страна на Властелина на Сараите (по неговите собствени думи), това не може да стане. 

ДПС изгради тази организация с целенасочени усилия. 

В сравнение с ДПС, партийната подчиненост в несъществуващата вече БКП, към днешния момент ни се струва твърде „либерална“. По този начин движението успя да се превърне в много важна част от Либералния интернационал – международната федерация на либералните партии. В 8-мия Европарламент (2014-2019 г.) ДПС успя да пласира 4-има евродепутати – най-голямата национална група в рамките на групата на ALDE (Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe – Групата на Съюза на либералите и демократите в Европа). Неслучайно, след протеста в Росенец пред летния Сарай на Доган, множество международни функционери на Либералния интернационал и на ALDE мигновено подкрепиха почетния председател на ДПС. Връзките с тези хора и структури са градени с години и в такива моменти те се експлоатират от онези, които вътре в ДПС отговарят за международните връзки. Нещо повече, всички запознати отвътре с европейските институции казват, че вътре в ЕС има вече много силна и задружна общност на европейски чиновници с българско гражданство, които дължат назначенията си на ДПС.

Няма друга партия, която е била в управлението на България толкова дълго време, колкото ДПС:

  • Правителството на проф. Л. Беров – 1992 – 1994 г. – избрано с мандата на „пазителите на етническия мир“ и „балансьорите“ от ДПС, само 2 години след създаването си. 
  • Подкрепата за правителството на Жан Виденов през периода 1994-1997 г.
  • Коалицията с Национално движение „Симеон Втори“ (така се казваше НДСВ тогава) през периода 2001 – 2005 г.
  • Коалицията с НДСВ и Българската социалистическа партия (БСП) през периода 2005 – 2009 г.
  • Коалицията с БСП през периода 2013 – 2014 г. по време на „експертното“ правителство на Пламен Орешарски.

И не на последно място идва негласното участие на ДПС в правителствата Борисов-2 и Борисов-3 след 2014 г., в които Движението подкрепя ГЕРБ във всяко важно гласуване, решение и проектозакон. Всичко това е постигано с някакви си 5-15% от вота на парламентарни избори.

ДПС умишлено никога не са участвали в избори за президент и за това има ясна причина – не излиза сметката и те много добре знаят, че нямат шанс да спечелят такива избори. С едно изключение – ДПС подкрепиха уж издигнатата от инициативен комитет кандидатпрезидентска двойка Пламен Орешарски (министър-председател през 2013-2014 г.) и Данаил Папазов (министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията през 2013-2014 г.). Неслучайно. Това беше символен ход от тяхна страна. Орешарски бе “сламеният” премиер, който ще остане в историята с най-дългия ежедневен протест от 404 дни, след като той, лично, в качеството си на министър-председател на „експертно правителство“, излъчено с гласовете на БСП, ДПС и („златния пръст“) Атака, предложи за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) депутата от ДПС – Делян Славчев Пеевски. ДПС напълно умишлено изправи този човек срещу кандидата на онези, които протестираха срещу тях и него.

За да покажат на всички, че с минимални усилия могат да осигурят повече гласове за подалия оставка Орешарски, отколкото за кандидатите на Реформаторския блок – Трайчо Трайков и Съби Събев – подкрепяни от основната част от протестиращите.

Какво направи ДПС на изборите на 4 април 2021 година?

Краткият отговор на горния въпрос е: ДПС не участва в тези избори.

Не вярвате? Да погледнем фактите.

ДПС нямаше значима предизборна кампания за тези избори за Народно събрание.

ДПС не докара от Турция автобусите с избиратели български турци, което прави всеки път.

Активността за гласуване в традиционен бастион на ДПС – този в избирателен район Кърджали – е смешните по-малко от 24%.

Гласуването в Турция също е вяло – около 25 000 гласа (повечето за ДПС). Но за ДПС при минали избори са гласували и три пъти повече хора.

Навсякъде в чужбина (извън Турция) – в Германия, Франция, Испания, Белгия, Полша и т.н. – ДПС има нищожно количество гласове. Това е изключително изненадващо, защото именно Движението контролира гласовете на повечето сезонни работници в тези държави. А сезонът започна. Общностите са много сплотени, контролирани са къде по-отблизо, къде по-отдалеч, от верни на ДПС „лейтенанти“. Къде са отишли гласовете на тези хора?

Според наши източници всички „застъпници“, „купувачи“, „прекупвачи“ и „дилъри“ на гласове за ДПС в големите градове са останали тази неделя със зяпнали уста и на сухо. ДПС не похарчиха и стотинка за изборите в неделя. Защо?

Драмата се разви в деня на изборите. В две посоки – Демократична България (ДБ) повярва, че може да мине ДПС. “Има такъв народ” все още не може да повярва, че е втора политическа сила.

Единствените, които не бяха изненадани от резултатите, бяха ДПС. Карадайъ единствен от всички утвърдени лидери излезе в обичайното време, в което се дават изявления и спокойно обясни, че всичко е наред и този мач не е свършил.  

Дали имаме съмнение, че зад този резултат стои умелата изборна игра на ДПС? Да допълним картината с още факти.

ДПС е една от първопричините за възхода на националистическите партии в България? Една от версиите за “самоубийството” на началника на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин – е, че той е бил отстранен, защото знае твърде много за това как точно е била създадена “Атака” и колко точно е платено на Волен Сидеров от страна на ДПС. Заплахата за етническия мир като решаващия коз, който се вади от ръкава на властта във всеки един момент на криза, трябва да има своя добре контролиран подстрекател. И не само. ДПС, Пеевски и неговият (тогавашен) патрон Цветан Василев не бяха ли „родителите“ на „България без цензура“ и коалиционните им партньори от ВМРО? А помните ли картината с Валери Симеонов, който малтретира баби, пътуващи в автобус от Турция, за да гласуват у нас на българо-турската граница? Тя не се забравя лесно. 

Емпирично е доказано, че ДПС при избори за Народно събрание е способна да вземе толкова гласове, от колкото има нужда в конкретния момент, за да заеме онова място в него, което желае. Да видим къде и защо по този начин се позиционира ДПС този път.

Част от отговора на този въпрос ще открием в традиционното предновогодишно слово на Почетния председател на партията:

За да бъдем равнопоставени с другите политически сили, трябва да сме с поне една крачка, но не повече, пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички“.

Това, което Доган казва, е на практика: „Ако изпреварим другите смного, това ще ни превърне във враг за всички“. Така са обобщили посланието му и от Mediapool.

Другото, което ДПС заявява на тази конференция е пряко участие в изпълнителната власт

Всичко минава през това, че ДПС грижливо и прецизно изгражда ролята си на незаменимия балансьор на калния български политически терен и няма току-така да се откаже от нея.

Кои се заявиха за тази роля, обаче, на тези избори? ДБ и “Има такъв народ”. Да видим какво се случи с тях?

Първата демонстрация, която ДПС направи на тези избори е, че без да участват активно в тях, без да правят кампания дори и най-вече – без да харчат и стотинка излишно, те имат толкова, колкото им трябва, за да бъдат преди ДБ

За разлика от всички, които казват, че ДПС е в криза с този процент, реално ДПС иска да покаже всъщност, че движението печели с лекота над 10% от вота. И си гарантира отново, че нищо не може да се случи без тяхното благоволение – действително не е възможно стабилно правителство без участието на ДПС.

Втората демонстрация е дори още по-интересна. ДПС буквално напомпа вот в “Има такъв народ” и я произведе във втора политическа сила. И така от мечтаната роля на балансьор, където хората на Слави се виждаха с очакваните от тях проценти и биха си осигурили комфорта да продължат играта, която познават добре – да говорят много и силно какво биха направили и още повече как не могат да го направят, те рязко се оказаха в ситуацията да „поемат политическата отговорност“ (по Ицо Хазарта). Самите „Има такъв народ“ са толкова изненадани от резултата си, че вече няколко дни не могат да се мобилизират, за да направят най-обикновено изявление пред българските медии и пред всеки пети, който е гласувал за тях. А от тях се очаква да получат мандат от президента и да се опитат да създадат правителство, защото изборите ги определиха за втора политическа сила в страната?!

С помощта към “Има такъв народ” ДПС удря директно и лидера на БСП – Корнелия Нинова. Движението се надяваше, че като изпадне на трето място, левицата ще се освободи от Корнелия Нинова. Тя от своя страна води тежка вътрешно-партийна битка с близките до движението в своите редици. Миналата година Пеевски се опита да я отстрани по друг начин – чрез конкурента й за председателския пост на БСП на конгреса на партията – Кирил Добрев. Но не успя. Сега ДПС, наливайки гласове на „Има такъв народ“, свали БСП от второто място в изборите за НС и реално направи втори опит за  свалянето на Нинова. И отчасти успя – изпълнителното бюро на партията подаде оставка. Но не и Корнелия Нинова. Умно от нейна страна.

Накрая, но не на последно място – безспорна цел на ДПС бе напълно да отклони фокуса от себе си, от Пеевски и от случилото се на Росенец миналото лято. И тук успя.

Дали с това се изчерпват всички цели на ДПС на тези избори, не можем да твърдим със сигурност. Налице е безспорният факт – ДПС подреди разпределението на силите в този парламент. Буквално. И по този начин постигна пълен хаос. А по време на хаос управлява не разума, а страха. В нездравите демокрации, всички искат да управляват чрез страха на хората. За да счупят окончателно демокрацията.

Остават изводите – за това как ДПС успява там, където другите се провалят вече повече от 30 години. Кой следва техния пример и как? Какво не правят всички останали, въпреки че успешната формула не е тайна? Защо? Кога? Как е ясно. А ако не е – политиката не е упражнение за начинаещи. Емпирично доказано с поредните избори.

Послепис: Разбира се, всичко това би било по-трудно без манипулацията на изборите от страна на управляващите по всички възможни начини, също характерен за чупливите демокрации.

Източник: Терминално

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

NB! NB! NB!!!

Външните определящи сили диктуват в момента съставянето на правителство у нас от ИТН, ГЕРБ и ДПС.

08.04.2021 18:13:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.