• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Костадин Костадинов: Американците искат България да е в латентен хаос

Костадин Костадинов: Американците искат България да е в латентен хаос

/КРОСС/ В парламента тече едно състезание кой е по-по-най-верен на Америка. "Възраждане" не е партия, а националноосвободително движение. Със сигурност при следващите избори в парламента няма да влезе "Български възход" споделя в интервюто за вестник "Филтър" председателят на ПП „Възраждане" Костадин Костадинов.

Господин Костадинов, каква е политическата ситуация в началото на 2023 г.?

Ситуацията сега е малко по-избистрена, отколкото в началото на 2022 г. Знае се, че ще има нови избори, макар че президентът Радев създаде изкуствена интрига дали ще има трети успешен мандат. Това до някаква степен заблуждаваше хората. Някои може би си мислеха, че ще има правителство, но такова няма да се състави.

Само си спомнете миналата година по това време. Правителството изглеждаше стабилно, извършваше стабилни глупости и съответно стабилно тикаше България към дъното. Точно по това време през 2022 г. "Възраждане" се бореше срещу зеления сертификат. Заведохме дело в Конституционния съд, което щяхме да спечелим категорично, но зеленият сертификат беше премахнат и делото беше прекратено. Тогава ние се борехме със зъби и нокти за основни граждански права.

За правото да можем да се движим свободно, да влизаме където си искаме на публични места, без да ни глобяват и арестуват. Една година по-късно нещата не са чак толкова зле. Разбира се, далеч не са толкова добре, колкото на нас би ни се искало. Аз съм оптимист и винаги се опитвам да видя доброто в лошото.

Как ще коментирате въртележката с мандатите досега?

Бих нарекъл това гавра с Конституцията, защото всичко се прави с идеята, че избори през зимата не може да има. Ако не може през зимата, да пишем тогава в Конституцията в кой сезон може да се провеждат. Аз обаче съм притеснен. Тъй като президентът много се забави с връчването на мандата, на 9-и април идва Цветница. Как да се правят избори на този ден? Ами после идва Великден на 16 април, след това е католическият Великден, после Гергьовден, след това 24 май.

Така стигаме до лятото, когато пък е топло и пак не е подходящо за избори. През септември също имаме поредица от важни национални празници. Може би към октомври вече ще можем да направим избори или ноември, но не и след това, защото пак ще стане студено и колелото пак ще се завърти. Като гледам намеренията на Радев, натам вървят нещата. Но да оставим шегата настрана.

Пак повтарям - това е гавра с Конституцията и обижда българския народ. Това показва, че управляващите смятат българите за идиоти. Ние още от самото начало обясняваме, че мандатите трябва да се дават максимално бързо и съответно така да се връщат. В първия един месец след последните избори имаше някакъв смисъл в забавянето на мандата, докато все още вървяха някакви разговори и не беше ясно кой кого би подкрепил. Лично аз мислех, че американците ще накарат ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да направят общо правителство.

Още повече че те нямат нищо, което да ги различава, освен личностните им разминавания.

Това обаче не се случи.

Очевидно американците искат България да бъде в състояние на латентен хаос. По този начин се постига генерална политическа цел - техният основен икономически конкурент - Европейският съюз, да изпадне в състояние на нестабилност. А е така, защото България е слабото звено на Европейския съюз, тя е болният човек на Европа в момента. Държейки страната ни в състояние на полуразпад, Америка отслабва и Европейския съюз.

Отделно от това, те контролират още по-стабилно местните си марионетки, които в момента буквално се избиват да доказват верноподаничеството си пред американския посланик. Сами можете да видите, че последните няколко седмици в парламента гласуваме предложения, които на практика превърнаха българското Народно събрание във филиал на американския парламент.

В Народното събрание гласувахме едно ултралобистко предложение на ГЕРБ за старт на преговори с "Уестингхаус" и правителството на САЩ за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". На въпроса ни какво правим с двата наши реактора, които стоят в сандъци в Белене, отговор няма.

Просто американците искат да купим реактори от тях и да ни изсмучат, преди да ни доунищожат. Въобще нашето партньорство със Съединените щати е като досег с боа, която ни е обгърнала от всички страни и бавно ни задушава, за да ни изяде накрая.

Какво правителство бихте подкрепили все пак?

Единственото правителство, което бихме подкрепили, е на "Възраждане". Между другото, няколко пъти водихме разговори с всички политически сили в парламента. Показахме, че сме диалогични. Казахме кои са важните за нас приоритети, но за съжаление за останалите не са.Те не смятат например, че трябва да има референдум за запазване на българския лев. Не смятат, че трябва да се прекрати сделката с Украйна за предоставяне на българска военна помощ.

Приеха решение за закупуване на ново, опасно американско ядрено гориво за нашия АЕЦ. Да не говорим, че приеха решение, с което на практика накараха българската държава да даде още 3 милиарда лева за чертежи на американски военни самолети. Всичко това се случва буквално в рамките на няколко седмици. Тече едно състезание кой е по-по-най-верен на Америка.

Все пак парламентът реши да отвори отново Плана за възстановяване и устойчивост.

Да, това е най-голямата победа на "Възраждане". Ние говорим за това от миналата година. Още когато започна да се подготвя този план, предупредихме, че има опасност за затваряне на българските въглищни централи. Тогава Кирил Петков ни обвини, че лъжем и си правим реклама. Когато се оказа, че не лъжем, започнаха да ни обясняват, че няма как да предоговорим плана.

Оказа се обаче, че може. Причината всички да стигнат до нашето заключение е много проста - идват избори. Това, което спаси българските тецове, е политическата нестабилност. Ако сега имахме стабилно евроатлантическо правителство, нямаше да има абсолютно никакъв ход назад и щяха да ликвидират тецовете.

B интервю за "филтър" Любо Дилов каза, че следи с интерес развитието на "Възраждане". Какво очаквате да постигне партията на следващите избори?

Не знам докъде ще стигнем на следващите избори, но рано или късно "Възраждане" ще управлява. Очевидно е, че ще се заформи някакъв общ фронт срещу нас, тъй като притеснението от растежа на нашата организация е много силно. В момента на практика ние унищожаваме едно 33-годишно статукво. "Възраждане" не е партия, а националноосвободително движение. Ние говорим това, което никой друг не казва. Стига се до една ситуация, в която гледат да не ни споменават името.

Неглижират ни по основните национални медии. От тази гледна точка не мога да прогнозирам какъв ще бъде резултатът ни на следващите избори, но със сигурност ще е по-голям. Социолозите казват, че избори през март или април ще повторят досегашното статукво. Ако бях на мястото на социолозите, щях да мълча от срам: Защото при последните три избора нито веднъж не познаха победителя. За нас традиционно дават по-ниски резултати. На последните избори ни дадоха малко по-високи от тези, които изкарахме, което предполага, че са се презастраховали.

Но все пак, ако се повторят резултатите, обикновените хора ще питат има ли смисъл от избори изобщо?

Винаги има смисъл от избори. Ако няма смисъл, тогава да ги отменяме. Със сигурност при следващите избори в парламента няма да влезе "Български възход". Според мен тази партийка е под 1 процент вече, дори с купените гласове. БСП са на ръба.

Там положението не е срив, а колапс. Да не говорим за "Има такъв народ", които за 1 година стигнаха от нула до сто и после се сринаха пак до нула. Има срив и при "Продължаваме промяната". Избирателите, които са гласували за тези партии, няма да се откажат да гласуват и на предстоящите избори.

Просто ще дадат вота си за някой друг. Големият въпрос е на кого. Това, което социолозите шамани пророкуват, може и да не се случи и да има изненади. Имаме едно-единствено лекарство за излизане от политическата криза и това са изборите. Ние от "Възраждане" буквално превъзпитаваме политическия елит, защото го научаваме да се държи по-принципно със собствените си избиратели. Защото, повярвайте ми, имат огромно желание да направят поредното политическо кръвосмешение и да създадат правителство. Много им се иска. Такива искри прехвърчат, има почти сексуално привличане.

Вижда ли се краят на войната в Украйна?

За съжаление не се вижда скоро. Украйна е помпана от американците, които в момента водят война с Русия. Тъжно ми е за украинския народ, който е близък до нас.

Как ще коментирате даването на мандата на БСП въпреки очакванията, че ще отиде при "Демократична България"?

Не сме имали очаквания мандатът да отиде при "Демократична България". Това бяха по-скоро твърдения на американските медии, които създаваха изкуствено усещане, че това може да се случи.

"Демократична България" е една маргинална софийска партийка без абсолютно никакво политическо влияние в страната, която е силна в няколко софийски квартала. Най-малко логично беше президентът да даде мандата на формацийката на Христо Иванов и Атанас Атанасов. От тази гледна точка даването на мандата на БСП има логика.

Друг е въпросът, че на която и от политическите сили да беше връчен мандатът, той нямаше да е успешен. Това нещо сме го заявявали многократно. И в крайна сметка се видя, че мандатът действително се оказа ялов.

 

източник: Петя Бахарова/вестник Филтър

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Русия сключи с Турция Санстефанския договор с границите на живеене на българите, но на Берлинската конференция България бе разпарчосана до неузнаваемост та трябваше да обявяваме независимост и обединяваме. Тези бележити дати и сега честваме. Това е историческата истина, а не кой какво е казал.

26.01.2023 20:39:52

Анонимен

Руснаците може да са прави да толерират Сърбия, защото за разлика от нас не й изневери. Истина е, че в Коминтерна толерирах Тито пред Димитров и това ни нанесе много вреди. Що се отнася за търговията със СССР, България с чушки, домати и консерви си въоръжи армията до една от най-силните на Балканите и си построи АЕЦ Козлодуй, без който и сега неможем. Що е отнася за търговията с петрола, не мога да посоча цени, но със сигурност знам, че го реекспортирахме за конвертируема валута, което освен южните плодове по празниците ни осигуряваше западни стоки.

26.01.2023 20:38:49

Анонимен

От момента в който Московията е погледнала на юг и проливите, от тоз момент нататък нищо добро не е дошло от тях за местното население. Русия нищо добро не е донесла по тез земи само разруха и хаос. Четете Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов и Стамболов те са казали всичко за мръсната руска политика към България, но това в учебниците ни го няма..

26.01.2023 13:37:47

Анонимен

В САЩ хората не знаят какво е НАТО ти искаш да знаят за България, колкото до руснаците те винаги са се отнасяли с презрение към нас и са толерирали Сърбия. За СИВ по добре да не се говори, защото България изнасяше за СССР цигари по 3-4 стотинки, консерви по 5ст/кг, уранова руда под себестойност, а плащаше нефта по 23$ за барел при международни цени 17$ , че отгоре на това не получаваше договорените количества….

26.01.2023 13:14:09

Анонимен

Няма руснак, който да не знае къде е България и че е православен народ. В САЩ 99% не знаят къде се намира България. За ЕС няма данни, но процента не е голям.

25.01.2023 18:12:18

Анонимен

Ще дам едно друго тълкуване на думите на Аксаков, ако въобще ги е казал. Не може да се отрече добронамереното отношение на руснаците към България, сега не мога да го твърдя заради враждебното отношение към нея на българските управници. В рамките на СИВ българската промишленост беше толерирана в сравнение другите членки. Стандарта в България почти се изравни със средноевропейският и изпревари този на Русия. Не може да се пренебрегне едно ревниво отношение на руснаците. И като пример, който лично сам наблюдавал – търговските преговори на делегации между двете страни се водеха изключително в Москва, именно по тази причина. Посочете една крупна чужда инвестиция, която да е по-печеливша от руските от онова време. Поне малко свян трябва да има.

25.01.2023 13:30:47

Анонимен

Копейка нещо се правиш на умряла лисица, бъркаш американската и руската политика. Това за хаоса е вечна руска политика по отношение на България, Аксаков навремето е казал: Всяко добруване на България е смърт за Русия . Кой финансира всякакви фашистки партии и пара военни организации у нас- Кремъл. Та нали и ти и така нареченото ВМРО сте на къса каишка на Кремъл. Под чия команда бе свалено редовното правителство, пак Кремъл. Какви ли не простотии измисляте само и само да стоим закачени за московската сатрапия.

25.01.2023 11:52:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.