• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ПП-ДБ: Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера

ПП-ДБ: Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера

/КРОСС/ От ПП-ДБ излязоха с първи кометар по повод разразилия се скандал около машинния вот след доклад на ДАНС по време на Председанелския съвет в Народното събрание. "Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера, а излезте и гласувайте", призоваха те.

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване, като всичко тръгва от една митична справка на ДАНС, която на всичкото отгоре е подписана от зам.-председателя на ДАНС", каза Атанас Атанасов.

Според ПП-ДБ единствено ЦИК трябва да се занимават с организацията около изборите и трябва да се вземат мерки всичко да е честно. "Най-добре би било ДАНС да не се занимават с изборите", допълниха депутатите.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че е очаквал предизборни циркове, но това е надминало всичките му очаквания. "То не бяха "Лукойл", вето, 73 стотинки, левче, изведнъж включиха кодове, машини. Всъщност ние знаем, че те губят изборите в София, даже знаем, че ГЕРБ може да са трета политическа сила и те се чудят какво да измислят, затова и цял ден не им се връзваме на номерата, които правят", посочи Петков.

"Един общински съветник от едно много малко село в Северозападна България каза пред своите хора: Робството не спира, когато чакаме да спре камшикът, защото той не спира сам. Робството спира, когато всички надигнем глава и кажем: Стига толкова. Въобще не ни е страх да излезем на изцяло хартиен вот. Голяма работа, важно е просто всички да излезем да гласуваме", допълни Петков.

Според Христо Иванов се наблюдава един панически последен ден от компанията.

"Самият факт, че Председателският съвет на Народното събрание извън всякакви правомощия се използва като някакъв следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво въобще общо има... Всичко това е ясно доказателство, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория. Всички български граждани с елементарна техническа грамотност знаят, че машините отдавна не отчитат изборния резултат, софтуерът не отчита изборния резултат, те не могат да бъдат използвани за манипулация - такава, каквото се описва. Може да е имало нередности, може и да е нямало, нека органите си ги проверят. Но всичко онова, което се говори, просто не може да доведе до фалшификация на изборите", каза Иванов и призова ЦИК да си направи оценката за информацията, с която разполага, а институции като ЦИК и ДАНС да не позволяват да бъдат въвлечени в манипулация на демократичния процес в страната.

"Много е тежко и безотговорно това, което се направи. Всеки ще си понесе отговорността, ако е правил някакви нередности. Единственото, което нас ни вълнува, е изборите да бъдат проведени честно", посочи той.

Божидар Божанов заяви, че машините са принтери и кодът не отчита резултата. "Не може да се твърди за каквито и да било манипулации, при положение че накрая хората броят това, което е излязло от машината", допълни Божанов.

"Единственото тайно нещо в целия процес са трите пароли, които членове на ЦИК са написали на лаптоп, те останаха в техните глави, на лаптопа, който занесоха в касата на ЦИК, в тяхната сграда и всичко останало е явна информация, която по никакъв начин не може да повлияе на изборите. Няма как снимка, видео, разказ на някакво малко парче или екран да промени по някакъв начин изборите. Имайте предвид, че т.нар. изходни кодове не са 2, 3 или 5, те са около половин милион реда. Вие представяте ли си как някой е снимал половин милион реда и с това да се манипулират машини, с вече инсталиран софтуер. За техническите хора тази конспирация звучи абсурдно. Със същия успех можеше да е и ако чистачката на ЦИК беше снимана да пуска прахосмукачка пред касата, която пази този лаптоп. Това е предизборен абсурд и цирк", заяви Божанов.

Дни преди местните избори се заформи скандал около машинния вот. В парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е "свалил кодовете" на машините.

Поради тази причина депутати настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя.

Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери - веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. „Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен", поясни министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Kиро, ти излъга децата, с които беше на среща,че си завършил 7-мо училище в София, демек лъжеш без да има нужда, та за изборите ли, няма да лъжеш,патологичен лъжец.

29.10.2023 08:36:38

Анонимен

Там е работата, че не само ГЕРБ и ДПС губят изборите, но и вие. Разтуряйте „Сглобката” и на нови парламентарни избори. Там е истината, но тя не ви изнася.

28.10.2023 17:21:01

Анонимен

А Гнома и Квазимодо са в очевидно прединфарктно състояние.

28.10.2023 10:30:23

Анонимен

Господи, колко сте тъпи. Уникални. Направо извънземни. Погледнете си политическата история. Само осирания. Във всичко и то не по веднъж. Даже партийката си регистрирахте от третия път. Няма никакво значение дали са манипулирани машините или софта. Факта, че сте допуснали ваш министър да бърка където не му е работа е показателен за вашата нравственост, юридическа и административна компетентност. Абсолютни идиоти. И всичко това на фона на залязваща икономика, порочна геополитика и изтеклата информация за шашмите на предходните избори и заговора за спечелването на новите с помощта на вашето МВР и вашите служби.

28.10.2023 10:29:29

Анонимен

А стига бе!Осрахте се и сега мажете.Та това си го бяхте планирали или забравихте оня запис, който разкри плановете ви.

27.10.2023 17:16:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.