• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ЦИК с важно обръщение към социологическите агенции и медии за изборите на 09 юни

ЦИК с важно обръщение към социологическите агенции и медии за изборите на 09 юни

/КРОСС/ УВАЖАЕМИ ДАMИ И ГОСПОДА,


Общественият съвет към ЦИК се обръща към доставчиците на медийни услуги и към социологическите агенции да спазват духа и буквата на Изборния кодекс - чл. 204 и чл. 205, и да не разпространяват и публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзит-пол, в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма.

Съгласно текстовете на Изборния кодекс (т. 15 от Допълнителни разпоредби), забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, X (Туитър), Вайбър, Ютюб, Тик-ток и др. на доставчиците на медийни услуги.

Извършването на социологически проучвания в изборния ден е регламентирано в Изборния кодекс и се извършва единствено от регистрирани в ЦИК агенции. В този смисъл, отговорността за предоставяне на междинни данни лежи и върху регистрираните социологически агенции, а не само върху публикуващите ги медии.

Общественият съвет призовава четирите агенции, регистрирани в ЦИК, а именно Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс да поемат публично общ "джентълменски" ангажимент като заявят, че се ангажират да не предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона.

Ако бъде поет такъв ангажимент, публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, „класации" и др.под. ще бъдат априори дискредитирани като ненадеждни, тъй като обществото ще знае, че те не могат да са продукт на реални екзит-полове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти и ще ги игнорира.

Наблюдатели и анализатори неведнъж са отбелязвали влиянието на незаконно публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден върху поведението на гласоподавателите, в т.ч. били са отчитани и мобилизация на купения или контролиран вот, именно в последните часове на изборния ден.

В днешния свят на 24-часов непрекъснат информационен поток, Общественият съвет смята, че за краткия интервал от 13 часа, колкото е продължителността на изборния ден, правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен и необременен с прогнозни резултати избор на избирателите за управлението на страната.

Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 9 юни 2024 г. да замълчим до 20 часа.


Обществен съвет към ЦИК

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.