• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Д-р Делян Георгиев: В два от имотите, дарени от НКЖИ на СО, ще бъде построена детска градина в „Изгрев“ за 350 деца

Д-р Делян Георгиев: В два от имотите, дарени от НКЖИ на СО, ще бъде построена детска градина в „Изгрев“ за 350 деца

/КРОСС/ Кметът на район „Изгрев" в предаването „Софийска трибуна" по радио Фокус

„В два от имотите, дарени от Национална компания „Железопътна инфраструктура" на Столична община, ще бъде построена нова детска градина в район „Изгрев", която ще приюти 350 деца", обясни д-р Делян Георгиев. Той коментира проекта за Подробен устройствен план за обезпечаване на велосипедна алея от Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" до гара Пионер.

„Към този момент бившето жп трасе, което много отдавна не изпълнява своите функции, е запуснато и е обрасло с най-различни видове растителност. Планът на Столична община да го превърне в един линеен парк, част от т.нар. „Зелен ринг на София" с велотрасе, е много добра идея, тъй като то ще преминава в два от кварталите в район „Изгрев". Имаме два големи парка на наша територия, но никога не е излишен още един. Освен това, базирайки се на исканията на велосипедистите за подходящи трасета в града, за една чудесна алтернативна транспортна връзка със „Слатина" и по-нататък с планината Витоша, това за нас е много добра идея и чудесно предложение", обясни той.

Администрацията на район „Изгрев" успя да вкара идеята за детска градина в сервитута на бившата ЖП линия, тоест като част от това велотрасе, отбеляза д-р Георгиев.

„Това се наложи, защото като един от централните софийски райони, нашият не разполага с достатъчно големи общински имоти, в които за изпълним инвестиционното си намерение и да построим нова детска градина. Нашият район е най-гъстонаселеният на базата човек/кв. км и изпитваме остра нужда от нови детски градини, тъй като почти 700 деца от района не успяха да попаднат в детски заведения. За нас се очаква като жизненоважно да изградим нова детска градина, но не разполагаме с подходящ имот. Радвам се, че в СО и от страна на общинските съветници има разбиране по тази тема, така че по тази причина в два от имотите, дарени от НКЖИ на СО, сме заложили да бъде построена нова детска градина, която ще бъде за 350 деца", увери кметът на „Изгрев", като добави, че детските заведения в района са 7 и са много правилно разпределени по кварталите. Презастрояването обаче доведе до нарастване броя на населението, обясни той, като отбеляза, че до около 2 години то да се удвои. „Ако разсъждаваме чисто математически, ако сега детските градини са недостатъчни, то при удвояване на населението би следвало да имаме 14", поясни д-р Георгиев. Според него изменението на Наредбата за отстояние от странична регулация при изграждане на детска градина е добър вариант за разрешаването на много от проблемите на Столична община с построяването на детски заведения. „Няма подходящи имоти с размери 10-12 дка., каквото е едно от изискванията на Наредбата, за да изградим детска градина. Изменението й е абсолютно задължително към днешна дата и лично го приветствам", заяви кметът на район „Изгрев".

По думите му освен построяването на нова детска градина, в „Изгрев" се предвижда и разширяване на вече съществуваща. „Опитваме се да изградим едно ново крило на детската градина „Радецки", което да увеличи с още 150 деца нейния капацитет. Но и това не е достатъчно, за да разрешим проблема в „Изгрев". Той наистина е сериозен и той ще се задълбочава. Все повече и повече са децата в района. Друг такъв проблем, който стои на дневен ред, вече са училищата. Това е една бомба със закъснител, която ще се взриви съвсем скоро. Трябва да се мисли стратегически, по райони, на базата презастрояването и презаселването. Направихме много жилищни кооперации в София, но не сме помислили достатъчно добре за инфраструктурата и сградите за обществено обслужване. Би следвало да има една много по-далновидна политика, когато разрешаваме строителството на нави кооперации", уточни д-р Делян Георгиев.

По отношение на проблема с презастрояването, той обясни, че над 200 междублокови пространства и детски пространства в „Изгрев" са реституирани и Общината там не може да засади едно дърво или да подмени една дъска на пейка. „Това е грешка, наследена преди 40 години, аз лично не знам сега как можем да се справим с нея. Не виждам решение нито в близките години, нито законово", отбеляза кметът.

Район „Изгрев" като административна единица остана единственият софийски район от всички 24, който няма изградена църква на своя територия, обърна внимание д-р Георгиев. „На базата на това, че нямаме и вътрешноквартален транспорт, ние сме от т.нар. „райони спални", хората, които искат да отидат на църква, трябва да правят това в съседните райони. Идеята да бъде построен храм на нашата територия е на повече от 30 години. Сега обаче сме извървяли цялата процедура и се надявам до месец-два да започнем изграждането на църквата. Гражданите искат да я има и мястото е подходящо. Църквата ще се казва „Св. Пимен Зографски", съобщи той.

Според него срокът за постигане на всички цели е поставен от избирателя. „Срокът е мандатът. За един мандат могат да бъдат постигнати много неща и се надявам времето да стигне и както досега да има разбиране от страна на Столична община и общинските съветници", обобщи д-р Делян Георгиев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.