• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ЕК препоръча използването на бързи тестове за Covid-19

 ЕК препоръча използването на бързи тестове за Covid-19

/КРОСС/ Европейската комисия представи днес препоръка за използване на бързи изследвания за антитела за Ковид-19.Насоките са подготвени със съдействието на европейския център за предотвратяване и надзор на заболяванията. Комисията призовава за взаимно признаване на данните от изследванията между държавите от ЕС.

Според ЕК бързите тестове ще помогнат за овладяване на пандемията и за постоянно наблюдение на застрашените от заразяване обществени групи, включително здравни работници и възрастни хора.

Комисията предлага да се правят бързи изследвания за антитела успоредно с тестовете RT-PCR. Взаимното признаване на данните от изследванията, извършени в упълномощени лаборатории, е от първостепенно значение за улесняване на свободата на движение, за проследяване и лечение на болните, се посочва в съобщението.

ЕК допълва, че е подписала споразумение с Червения кръст и Червения полумесец за осигуряване на 35,5 милиона евро за обучение за вземане на проби за изследване.

Днешната препоръка идва ден преди виртуалната среща на европейските лидери на 19 ноември, посветена на отговора на ЕС на пандемията. По рано, на Европейския съвет на 29 октомври, беше договорено да се координират повече методи за тестване.

Научните и техническите разработки продължават да се развиват, предлагайки нови открития за характеристиките на вируса и възможностите за използване на различни методологии и подходи за диагностика. Затова Комисията остава в готовност да актуализира допълнително препоръката за използване на тестовете.

САЩ вече одобриха първия домашен тест за коронавирус

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), одобри комплект за тестване в домашни условия на хора над 14 години за коронавирус. Тестът, който може да се купи само по лекарско предписание, дава резултати за 30 минути.

"FDA одобри първия бърз тест, който може да се направи в домашни, а не в лабораторни условия. Това е важен напредък, потвърждаващ нашия ангажимент за разширяване на достъпа до тестове", се казва в изявление на агенцията.

Разрешението е за домашен комплект назални проби, разработен от фармацевтичната компания "Lucira Health". Потребителите сами вземат проба с назален тампон, след което поставят пробата в малък флакон. Той се поставя в малко устройство, което тества пробата. Осветен дисплей на устройството показва резултата на потребителя след 30 минути.

Планира се тестът да бъде достъпен, като прогнозната му цена ще е по-малко от $ 50, според уебсайта на производителя "Lucira Health".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.