• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Златото не е само за украшение

Златото не е само за украшение

/КРОСС/ Златото е един от най-търсените материали на планетата от десетилетия насам, предаде "Труд бг". И една от най-търгуваните стоки с висока стойност. Въпреки че най-често се използва като форма на валута или за създаване на бижута, елементът има и някои далеч по-практични приложения, за които може и да не знаете.

Нека ги видим:

1.      Медицински импланти

Златото се използва в неща, вариращи от пейсмейкъри до импланти на клепачите, за да помогне хората с парализа на очите. Металът е особено полезен при операции, защото е много устойчив на бактерии и не се ерозира бързо, което означава, че инфекциите са много по-малко вероятни и частите няма да се налага да се сменят.

2.      В принтирането

През последните няколко години бяха разработени нови техники за печат, които използват злато в различни форми. Една от тях е използването на позлатена фотохартия, която може да осигури висококачествено изображение, което издържа  по-дълго от тези, отпечатани на по-традиционни носители. Освен това някои принтери вече са направени да работят изключително само със златно мастило.

3.      Космически мисии

НАСА и други космически агенции отдавна използват златото по различни начини за своите мисии далеч от планетата Земя. Козирката на костюмите, носени от астронавтите, е покрита със злато, за да предотврати попадането на радиация и топлина от слънцето върху човека вътре, докато ракетите и космическите кораби са покрити по подобен начин с метал, за да се гарантира, че няма да се прегряват.

4.      Лечение на рак

Лекарите използват метала, когато лекуват хора, болни от рак на простатата. Малки парченца злато, които са големи само колкото едно оризово зърно, се вкарват в простатата, за да действат като маркер за хирурзите. Това дава ясна и точна представа за размера и формата на тумора, като дава на медицинския персонал добра представа как да продължи лечението.

5.      Строеж на сгради

Някои сгради са остъклени с много тънък слой злато, което им помага да се придаде повече блясък. Златното покритие помага на боята да издържи много по-дълго.

6.      В природата

Златни наночастици се използват за подобряване на ефективността на слънчевите клетки, а материалите, базирани на злато, са обещаващи в търсенето на нови, по-ефективни катализатори за горивни клетки. Замърсяването на подземните води е често срещан проблем по целия свят в индустриализираните райони, а иновативната употреба на златото помага за разграждането на замърсителите в техните съставни части.

Използването на силата на златните наночастици също създава непрекъснато нарастващ списък с приложения за златото. Наночастиците вече се използват в ботанически изследвания, в откриване на токсини и патогени и оптична електроника за сензорни проучвателни сонди.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.