• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бенямин Нетаняху: Никакъв натиск няма да спре Израел да се защити

Бенямин Нетаняху: Никакъв натиск няма да спре Израел да се защити
Тел Авив отказа предложението за споразумение с „Хамас“ и атакува Рафа

/КРОСС/ Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафа тази нощ. Това се случва, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете за операция в Рафа, въпреки че „Хамас" прие предложението за споразумение на Египет и Катар за прекратяване на огъня.

Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта „Керем Шалом", разположен на около 3 км от града. Разрушен е терминалът за разпределение на хуманитарна помощ, а от околния район се води обстрел по населеното място.

По данни на Си Ен Ен израелската армия планира да завземе пункта „Рафа" от палестинска страна в следващите няколко часа. Според египетска телевизия край него се чува стрелба и прелитане на самолети, а египетските власти са били информирани за текуща операция.

Първите два ще са с продължителност по 42 дни - общо 84 дни. През тях ще бъдат освободени всички заложници, които „Хамас" държи, или ще бъдат върнати телата им, в замяна на 50 палестински затворници в израелски затвори. Израел ще трябва да изтегли всичките си войски от Ивицата Газа. Третият етап предвижда преустановяване на блокадата на Газа.

„Преди 80 години, по време на Холокоста, евреите са били тотално беззащитни. Никоя нация не ни се притече на помощ. Днес ние се изправяме отново срещу врагове, които са решени да ни унищожат. Казвам на световните лидери: Никакъв натиск, никакво решение на международен форум няма да спре Израел да се защити. Ако Израел бъде принуден да остане сам, той ще остане сам", каза израелския премиер Бенямин Нетаняху на 5 май по повод Деня в памет на жертвите на Холокоста.

Преговорите, в които посредническа роля играят САЩ, Египет, Катар, продължават от седмици. Преди седмици Хамас отказа 6-седмично прекратяване на огъня и връщането на 40 израелски заложници срещу стотици палестински затворници, държани в Израел.

Припомняме, че войната започна на 7 октомври, когато бойци на „Хамас" нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души и взеха повече от 250 заложници.

По данни на управляваното от „Хамас" здравно министерство на територията на Газа над 34 700 души са били убити по време на последвалата израелска военна кампания.

Според договорената през ноември сделка „Хамас" освобождава 105 заложници в замяна на едноседмично прекратяване на огъня и около 240 палестински затворници в израелски затвори.

Израел твърди, че 128 заложници остават в неизвестност в Газа, като най-малко 34 от тях се смятат за мъртви.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

didier93

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com

07.05.2024 16:26:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.