• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел

/КРОСС/ Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел. Държавните ръководители на най-богатите страни в света направиха извънредна виртуална среща, на която обсъдиха ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Американският президент Джо Байдън обеща единен дипломатически отговор на страните от Г-7 на агресията на Иран. Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че се надява Израел да се въздържи от ответен удар.

В първите часове след атаките Джо Байдън проведе телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Според световни медии именно той е разубедил израелския премиер да предприеме незабавен ответен удар към територията на Иран. Съединените щати изразиха подкрепата си за Израел, но дадоха да се разбере, че не биха подкрепили ответен удар от страна на Тел Авив.

Реакция дойде и от председателката на Европейската комисия. „Иран предприе масирана атака срещу Израел с дронове и ракети. Подобна пряка иранска атака срещу Израел е безпрецедентна. Ние, лидерите на Г-7, осъждаме това по най-категоричен начин. Изразихме своята солидарност и подкрепа с народа на Израел и потвърдихме непоколебимия си ангажимент към неговата сигурност. Действията на Иран рискуват да предизвикат неконтролируема регионална ескалация и това трябва да бъде избегнато", категорична беше Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Франция също коментира ескалацията в Близкия изток: „Осъдихме, намесихме се и днес ще направим всичко по силите си, за да избегнем изостряне на обстановката и ескалация. Затова ще се опитаме да убедим Израел, че не трябва да отговаря с ескалация, а по-скоро трябва да се изолира Иран, да се убедят страните от региона, че Техеран представлява опасност, да увеличим санкциите, да увеличим натиска върху ядрените дейности и след това да намерим път към мира в региона", заяви Еманюел Макрон.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.