• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Третият локдаун и ваксинацията в Израел – спектакъл на неуспеха?

 Третият локдаун и ваксинацията в Израел – спектакъл на неуспеха?

/КРОСС/ Гилад Ацмон (Джил Атмън) е британски публицист, писател, политически активист и музикант (джаз саксофонист) с еврейски произход. След като отбива военната си служба в Израел, се установява във Великобритания. Автор на няколко книги, последната от които е „Скитащият Кой. Изследване на еврейската политика за идентичност“. Основен мотив в трудовете му е търсене на еврейската идентичност, като често е обявяван за антиционист. Публикува философските и публицистичните си текстове в своя сайт, както и в различни международни издания.

Миналата седмица The New York Times похвали израелския експеримент за масова ваксинация. „В най-мащабния реален световен тест досега Израел демонстрира, че стабилната програма за ваксинация срещу коронавирус може да окаже бързо и мощно въздействие, показвайки на света благоприятния изход от пандемията. Активните случаи на Covid-19 и хоспитализациите спаднаха драстично сред хората, които бяха ваксинирани само за няколко седмици … ранните данни показват, че ваксините работят почти толкова добре в реални условия, колкото в клиничните изпитвания.“

По една или друга причина израелските медии не са толкова ентусиазирани, колкото The New York Times. В предпоследния ден от третото заключване на Израел (6 февруари 2021, бел. ред.), най-четеното израелско онлайн издание, Ynet, излезе със следното заглавие: Спектакъл на неуспеха: Трето заключване в сравнение с предишните“ (Spectacle of Failure: Third Lockdown Compared to Previous Ones.)

Статията разкрива ненадеждността и двуличието на израелската стратегия и политика по отношение на Ковид. Ynet посочва, че въпреки необоснованите обещания, дадени от правителството и премиера, след шест седмици блокиране ситуацията изобщо не се е подобрила. Въпреки че Израел е начело в световния експеримент за масова ваксинация, степента на предаване на Ковид е с едни от най-тревожните показатели в западния свят.

В статията на Ynet се подчертава, че „утре (7 февруари 2021, бел. ред.) в 7:00 ч. Третото блокиране ще приключи – месец и половина след налагането му – и данните за Ковид са много по-лоши днес, в сравнение със ситуацията в началото… в изходната точка на третото заключване, в края на декември, процентът на положителните тестове е 4,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 949, а броят на новопотвърдените случаи е 4010. Преди последвалото затягане на заключването, на 8 януари, положителният процент от тестовете беше 6,6%, броят на пациентите в критично състояние – 949, а броят на потвърдените за деня случаи – 7 644.

В пика на третото блокиране процентът на положителните тестове достигна 10,2%, броят на тежко болните се изкачи до 1 203, а дневният брой на диагностицираните с Ковид достигна 10 114. Оттогава цифрите са спаднали съвсем малко. Във вторник (2 февруари, бел. ред.) процентът на положителните тестове е 8,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 1101, а новопотвърдените случаи са 7 183. Дори числото R, което определя степента на разпространение на епидемията, се е повишило отново до 1 през последните дни.“

Общият брой на ваксинираните и на онези, които вече са преболедували Ковид, трябваше да осигури на Израел относително стабилен колективен имунитет, достатъчен да победи вируса или поне да намали скоростта на разпространението му. Но реалните факти показват точно обратното. Скоростта на предаване на вируса в Израел е по-висока от почти всички други страни. Всъщност тревожната връзка между масовата ваксинация и развитието на болестта предполага, че колкото повече ваксинирате населението, толкова повече случаи на Ковид откривате.

И не само това. Два града са класифицирани като „зелени територии за Ковид“. Единият е Рахат, палестинска бедуинска община, където кампанията за ваксинация като цяло се игнорира. Израелците също така могат да забележат, че сред зелените общности по отношение на разпространението на Ковид, израелските арабски села и градове силно доминират. По същия начин това може да е свързано с  тяхното масово несъглесие да се ваксинират. Накратко, ако трябва да научим нещо от „израелския експеримент“, можем да достигнем до заключението, че колкото по-малко ваксинирате населението, толкова по-здрава е вашата общност като цяло.

Като се има предвид потвърдения факт, че ваксинираните хора са доказано и относително имунизирани поне на този етап, единственото обяснение (за което мога да се сетя) за скоковете на активните случаи, на смъртните случаи и на мутиралите щамове в масово ваксиниращите държави, е плашещата възможност ваксинираните да са действителни разпространители на вируса и особено на неговите мутанти (особено британския). Тази възможност трябва да бъде проучена. Тя се подкрепя от установени данни, събрани в масово ваксиниращи страни, като САЩ, Великобритания, Португалия и ОАЕ. Малко след стартирането на общата кампания за ваксинация, в тези страни е налице рязко експоненциално нарастване на активните случаите и, за съжаление, на смъртните случаи.

Еволюционната теория, която може да доведе до този сценарий, също далеч не е толкова сложна: борейки се да оцелее, вирусът мутира и след това атакува тези, които са относително незащитени (неваксинираните). Проучих възможността за конфликт между „ваксинираните“ и „неваксинираните“ преди три седмици. По същото време някои израелски учени предположиха възможен тревожен сценарий, при който ваксинираните да бъдат идентифицирани като разпространители на някои смъртоносни мутанти и да бъдат поставени в изолация.

В Израел разузнаването на IDF (Израелските отбранителни сили, бел. прев.) – AMAN – също ръководи независимо изследване на разпространението на Ковид, като оценява рисковете, наложени от ситуацията, и оценява съответните стратегии. По-рано днес (7 февруари 2021, бел. прев.) AMAN публикува предупреждението си, че през следващите седмици се очаква рязко нарастване на случаите след края на заключването и бързо разпространение на британския мутант. AMAN подчертава, че „повече от всякога са необходими лична отговорност и спазване на насоките“.

С решението си доброволно да се превърнат в експериментален полигон на Pfizer, израелците ни предоставят безценна информация за ваксината и за рисковете, свързани с масовата ваксинация срещу Ковид. Ако например забележим през следващите седмици (на разхлабване на мерките, бел. прев.), че разузнаването на IDF е сгрешило в прогнозите си и няма съществена промяна в броя на активните или смъртните случаи, можем да успеем да направим заключението, че не социалното дистанциране разпространява заболяването (в сегашното му развитие), а вероятно самата ваксина. Ако заболеваемостта намалее и броят на случаите спадне, може дори да успеем да разгледаме възможността, че социалната интеграция всъщност намалява предаването. Ако броят на случаите се увеличи рязко, както прогнозира IDF, може да стигнем до заключението, че ваксината е оказала много малко влияние върху стадния имунитет на Израел. Всъщност кампанията беше спектакъл на провалa.

Погребението на равин Мешулам Довид Соловейчик в Йерусалим по време на третото заклчване, 1 февруари 2021. Photo: EPA

Според сегашните проучвания 50% от израелците не вярват във ваксината и в обосновката, която стои зад нея. Понастоящем израелските центрове за ваксинация са празни, въпреки натиска от страна на правителството и общините върху гражданите да се „защитят“. Много израелци вярват, че националната кампания за ваксиниране се случва, за да послужи на политическите цели на премиера Нетаняху: имидж на победител, с който да спечели следващите избори и който може да го спаси от настоящите му правни проблеми.

Тези, които са запознати с еврейската история, трябва да са наясно с ролята и значимостта на колективните самоубийствени разкази, които са формирали еврейската история в миналото. Старият завет посочва на евреите, че „вашите разрушители и врагове се отдалечават от вас“ (Исая 49:17). Повечето евреи са склонни да приписват това оптимистично наблюдение на еврейските дисиденти, но вместо това в еврейската история могат да се открият подсещания, че утвърдените лидери, както политическите, така и духовните и религиозните, често водят своя народ по най-катастрофалните и трагични пътища.

Източник: Memoria de futuro

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Съвпада с коментарите на израелските сайтове

15.02.2021 20:42:49

Анонимен

Изключително полезна статия...доказваща че на лъжата краката са къси.......

12.02.2021 06:44:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.