• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ето кога Турция въвежда в експлоатация АЕЦ "Аккую"

Ето кога Турция въвежда в експлоатация АЕЦ "Аккую"

/КРОСС/ Съответните разпоредби се съдържат в одобрения от властите текст на плана за развитие за 2024-2028 г., с който разполага ТАСС.

"Всички енергийни блокове на атомната електроцентрала "Аккую" ще започнат да произвеждат електричество. Усилията за увеличаване на капацитета на атомните електроцентрали в Турция ще продължат. Ще бъдат проведени изследвания върху нови технологии като малки модулни реактори, ядрен синтез и следващите -генериращи реакторни технологии“, се казва в документа.

Властите също планират да работят за създаване на депо в страната за безопасно погребване на ядрени отпадъци. Като цяло планът поставя задачата за увеличаване на използването на ядрени технологии в електроенергетиката, „добавяне на атомни електроцентрали към портфолиото от източници за производство на електроенергия“ в страната. Посочена е и целта да се увеличи участието на турската индустрия в областта на ядрената енергетика и технологии.

Правителството остава ангажирано с постигането на нулеви нетни емисии до 2053 г. Предвид необходимостта от увеличаване на електрификацията, акцентът ще бъде върху използването на по-чисти енергийни източници, докато възобновяемите източници ще бъдат по-добре интегрирани в енергийната система. Природният газ, включително собственият, остава един от най-приоритетните енергийни източници за Турция през следващите години.

"Развитието на газовото находище Сакаря в Черно море и увеличаването на неговия производствен капацитет ще продължи. Обемът на подземното съхранение на природен газ в езерото Туз ще бъде увеличен до 8,8 милиарда кубически метра. Капацитетът на Трансанадолския газопровод TANAP ще бъде удвоен до 32 милиарда кубически метра годишно, като по този начин ще се укрепи инфраструктурата за транспортиране на газ от Каспийския басейн до Европа“, се отбелязва в плана.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.