• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Румен Кънчев: Наблюдаваме началото на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

Проф. Румен Кънчев: Наблюдаваме началото на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

/КРОСС/ "Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток. Това ще генерира процеси извън Близкия изток, ще продължи дълго и ще струва скъпо както като ресурси, така и като човешки живот... В центъра на това преструктуриране ще бъдат Израел - много важно е как ще бъде проведена сухопътната операция, и Иран, който ще се стреми през цялото време да пречи на постигането на мира в Близкия изток". 

Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната. 

И допълни, че през последните месеци се наблюдава нова тенденция в развитието на Русия, при която се открояват три задачи, решени от Владимир Путин. 

"Във вътрешнополитически план той изцяло доминира политическата сцена след отстраняването на Евгений Пригожин. Във външнополитически план Русия укрепва отношенията си с три ядрени държави - Китай, Иран, Северна Корея. И трето, Путин обяви, че е обсъдил с китайския си колега координацията между двете страни по отношенията на събитията в Близкия изток. От тук можем да стигнем до операцията на 7 октомври. Малко преди това имаше опит на САЩ за подобряване на отношенията в Близкия изток - опит да възвърне дипломатическите отношения между Израел и Саудитска Арабия. Иран не желае да бъде създадена общност в Близкия изток, която да бъде консолидирана около принципите на демокрацията и срещу тероризма. Иран стои зад тези атаки със своите проксита "Хамас" и "Хизбула". Голямата цел на Иран е да торпилира отношенията на Израел с арабските държави и да създаде условията за собствена доминация в този регион". 

В предаването "Неделя 150" проф. Кънчев посочи, че "въпреки смелостта си Иран няма никакви шансове пред гигантската американска мощ и Иран може да бъде сринат със земята за 6 до 12 часа, и то без американците да предислоцират корабите си, защото имат 14 атомни подводници от най-висок клас, които стрелят от всякакво разстояние и могат да поразяват всяка една точка на земното кълбо". 

"Американският президент ясно каза, че Вашингтон няма да се откаже нито да помага на Украйна, нито ще изостави приятелите си в Израел".  

Според него предвид нестабилната обстановка в световен план България трябва да се консолидира вътрешнополитически.  

"През следващите години съдбата на света показва, че трябва да имаме силни въоръжени сили и служби, които защитават националната сигурност на България. Не мисля, че към момента нашите въоръжени сили са на достатъчно високо ниво". 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Може би не бързат да влизат ,защото не им до Хамас за Израел е по-важно да се изселят колкото може повече Палестинци.

22.10.2023 23:30:50

Анонимен

Професоре защо не отговориш на въпроса защо израелците не нахлуват в Газа. Веднъж казаха смехотворното, защото времето не им позволява. Времето се оправи и пак не навлизат. Ами защото американците ги спират. На краварите им се дръпна …… какво ще се случи в арабския свят при сухопътна операция. И не само това, идват избори, което е по-важно от регионалните конфликти. Това не е Украйна дето се бият два славянски народа, единия до унищожение и доволно на Запад потриват ръце. Ако тази ситуация е с одобрението на Кремъл, то още веднъж показва геополитическият талант на президента Путин.

22.10.2023 23:12:16

Анонимен

Ами то хубаво това с 12-тте подводници на щатите, ама се оказа, че самите щати реват, че окол тях има 6 руски подводници с много, много, ракети. Не го разбрах много и това с обединяването около принципите на демокрацията. Кой определя що е това демокрация и какви са принципите й, кой прави съпоставка между подобни, ясно дефинирани принципи и реалното поведение на щатите и техните проксита. Няма как Иран да приеме постигането на каквато и да било договореност в свой ущърб или каквото и да било поведение, което въприема като застрашаващо националната му сигурност. Значи Израел може да се придържа към подобно виждане, а Иран не може? Както е тръгнало, скоро щатите ще си подвият опашката и ще се запознаят с реалността. Съответно подкрепата за техните проксита и васали ще намалее. Васалите ще се разбунтуват защото щатите ще възложат на тях основната тежест на конфронтацията, а пари вчече отдавна няма. Тогава, дай Боже светът ще миряса, може би ще извлече поуки и ще тръгне по друг път на взаимоотношения.

22.10.2023 14:03:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.